Stefan Ingves är chef vid Riksbanken – som nu trappar upp dramatiken kring svenska hushålls skuldsättning. Foto: PONTUS LUNDAHL/TTStefan Ingves är chef vid Riksbanken – som nu trappar upp dramatiken kring svenska hushålls skuldsättning. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Stefan Ingves är chef vid Riksbanken – som nu trappar upp dramatiken kring svenska hushålls skuldsättning. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Bostadsmarknaden kokar – men Riksbanken varnar

Publicerad

Den svenska bostadsmarknaden kokar – och bostadssajten Hemnet noterar besöksrekord på nästan 3,16 miljoner besökare.

Men samtidigt varnar riksbankchefen Stefan Ingves för hushållens allt högre skulder.

Skulder och höga bostadspriser medför ”stora risker” för svensk ekonomi, enligt myndigheten.

För ett år sedan närmade sig den svenska bostadsmarknaden amorteringskraven, som infördes den 1 juni. Då var det rusning till Hemnet. Vecka 19 noterade bostadssajten över tre miljoner besökare – för första gången.

Sedan svalnade det av.

Miljonbesök på Hemnet

Men nu slår Hemnet besöksrekord igen. Under vecka 19 hade sajten totalt 3 158 905 unika besökare. Det är drygt 110 000 fler än samma vecka förra året.

– Maj brukar vara en av årets mest febrila månader på bostadsmarknaden. Förra våren bidrog det stundande amorteringskravet till en rekordaktivitet bland bostadsspekulanterna och det är intressant att denna nivå överträffas i år, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

 

LÄS MER: Storbankerna tjänar miljarder på bolånen 

 

Samtidigt fortsätter Riksbanken att oroa sig för de svenska hushållens allt större skulder. I en ny stabilitetsrapport har myndigheten trappat upp tonen.

Riksbanken: Stora risker för ekonomin

"Hushållens höga och stigande skuldsättning utgör ett allvarligt hot mot den finansiella och den makroekonomiska stabiliteten", skriver Riksbanken.

Enligt Dagens industri har hushållens skuldkvot i förhållande till inkomst passerat 180 procent. En skyhög nivå både historiskt och internationellt. Riksbanken bedömer att skulderna och bostadspriserna kommer att fortsätta stiga – och skriver om "stora risker" för svensk ekonomi.

Nu ställer myndigheten och dess chef Stefan Ingves en rad krav på hushåll och banker.

"Ytterligare åtgärder som ökar motståndskraften hos hushållen och minskar riskerna behöver genomföras", skriver Riksbanken.

 

LÄS MER: Riksbanken lämnade reporäntan oförändrad 

 

Ingves krav på åtgärder

Några av kraven på åtgärder är:

• Bättre balans mellan utbud och efterfrågan på bostadsmarknaden och skattereformer som minskar hushållens vilja eller förmåga att skuldsätta sig.

• De svenska bankerna måste försäkra sig genom att hålla tillräckliga likviditetsreserver och tillräckligt mycket kapital.

• Finansinspektionen bör ställa krav på de svenska bankernas likviditetstäckningsgrader i viktiga valutor, och införa ett bruttosoliditetskrav på fem procent för de svenska storbankerna.

• Riksbanken måste ha en tillräckligt stor valutareserv om det uppstår likviditetsbehov i en utländsk valuta som inte bankerna kan hantera.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen