Villamarknaden går fortsatt stark och priserna steg i hela riket den senaste månaden, förutom i Stockholm. Foto: Christian Örnberg/TT NYHETSBYRÅNVillamarknaden går fortsatt stark och priserna steg i hela riket den senaste månaden, förutom i Stockholm. Foto: Christian Örnberg/TT NYHETSBYRÅN
Villamarknaden går fortsatt stark och priserna steg i hela riket den senaste månaden, förutom i Stockholm. Foto: Christian Örnberg/TT NYHETSBYRÅN

Bostadsmarknaden i Stockholm dyker

Publicerad

Först tvärbromsade Stockholms bostadsmarknad – och nu dyker den.

Nya siffror visar att priserna för bostadsrätter sjunker.

Både i huvudstaden och i riket i stort.

– Nedgångar under sommarmånaderna är vanligt, säger Hans Flink på Svensk mäklarstatistik.

SCB tar fram siffrorna, som sedan redovisas av Svensk mäklarstatistik månadsvis. Statistiken är baserad på försäljningen av bostäder under den senaste tremånadersperioden.

I detta fall totalt 43 792 bostäder under perioden april-juni 2017.

 

LÄS MER: Stockholm bromsar in – från glödhett till svalt 

 

Billigare bostadsrätter – dyrare villor

De nya siffrorna visar bland annat:

Bostadsrättspriserna sjönk med en procent i Stockholm, centrala Göteborg och i riket i stort den senaste månaden. I Stor-Göteborg och i Malmö stod det stilla.

 

Statistiken baseras på försäljningen av 28 076 bostadsrätter under april-juni 2017. Tremånaderssiffran är en jämförelse med januari-mars 2017, tolvmånaderssiffran med april-juni 2016 och i enmånadssiffran jämförs mars-maj 2017 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.

 

Villapriserna däremot fortsatte att stiga – förutom i Stockholm. I Göteborg, Malmö och i riket i stort steg de med en procent den senaste månaden, medan de i Stockholm sjönk med en procent.

 

Statistiken baseras på försäljningen av 15 716 villor under april-juni 2017. Tremånaderssiffranär en jämförelse med januari-mars 2017, tolvmånaderssiffran med april-juni 2016 och i enmånadssiffran jämförs mars-maj 2017 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart påden senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.

 

Antalet bostadsrätts- och villaaffärer har nått nya rekordnivåer under årets första halva. Över 82 000 bostadsförsäljningar har rapporterats in.

Trots en inbromsning på bostadsrättsmarknaden – jämfört med förra året har priserna stigit för både bostadsrätter och villor. Det sammanlagda värdet för bostäderna har ökat med tio procent till 226 miljarder kronor.

 

LÄS MER: Kraftigt fall för småhus – minskning i hela Sverige 

 

Svensk mäklarstatistik om siffrorna

Hans Flink, försäljningschef på Svensk mäklarstatistik, kommenterar de nya siffrorna i ett pressmeddelande.

– Nedgångar under sommarmånaderna är vanligt eftersom färre objekt med höga kvadratmeterpriser säljs då, säger han om att priserna för bostadsrätter har sjunkit.

Hans Flink konstaterar också att villamarknaden fortsätter att gå starkt – i motsats till bostadsrättsmarknaden som i mångt och mycket verkar ha stannat av. I alla fall i Stockholm.

 

LÄS MER: Mäklarens annons får köparna att gå i taket 

 

Förutom att fler villor har sålts har de också blivit dyrare.

– Jämfört med samma period förra året har medelpriserna på villor i de redovisade områdena ökat med mellan 350 och 500 tusen kronor, säger Flink i pressmeddelandet.

 

LÄS OCKSÅ: Storbanken får miljonböter för Annika Falkengrens avgång

 

Fakta om statistiken

Svensk mäklarstatistik redovisar varje månad aktuell och heltäckande prisstatistik för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige.

Statistiken är framtagen av Statistiska centralbyrån, på uppdrag av Svensk mäklarstatistik, och baseras på över 90 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare.

Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar tre-fyra månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Svensk mäklarstatistik AB ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk fastighetsförmedling.

 

Källa: Svensk mäklarstatistik

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen