Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bostadsbristen slår rekord – så vill partierna lösa den

Bara i Stockholm står 636 000 personer i den kommunala bostadskön.Foto: STEPHAN BERGLUND
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Bostadsbristen har smusslats undan och glömts bort i det pågående regeringskaoset. 

Nu drämmer frågan till med full kraft – nära en miljon människor står i storstädernas bostadsköer, rapporterar Sveriges Radio, SR.  

Bara i Stockholm står 636 000 människor i bostadskö – och det finns just nu 85 lediga lägenheter. 

Bostadsbristen var ingen glödhet fråga i valrörelsen och i det parlamentariska kaoset efteråt så har den nått kylskåpstemperatur. 

När Moderatledaren Ulf Kristersson och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterade partiets budgetmotion för 2019 lyste frågan med sin frånvaro. 

Stockholms bostadskö har ökat med 40 000 – i år

Inget annat parti tycks heller vilja lyfta fram den i sina budgetmotioner. 

Samtidigt är läget värre än någonsin. 

Bara i Stockholm står 636 000 personer i den kommunala bostadskön, som upplevt en rekordökning på 40 000 personer under året, och suktar efter de 85 lediga lägenheter som just nu finns till buds, rapporterar SR.  

– Ökningen beror antagligen på att det är en svår bostadsmarknad. Att ställa sig i bostadskön är ett sätt för många att planera inför framtiden. Men sedan är det ju också så att befolkningen ökar väldigt kraftigt, säger Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm till SR. 

Nästan en miljon i köer i storstäderna

I storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö, står nästan en miljon människor i de kommunala bostadsköerna. 

Stockholm räknar med att under året slå rekord med 13 500 förmedlade lägenheter – men kön ökar i betydligt raskare temo än den mattas av och en femtedel av lägenheterna som förmedlas är dyrare nyproduktion, rapporterar SR. 

En nyproduktion som framöver beräknas sjunka kraftigt med den minskade byggtakten. 

– Det är klart att om byggandet minskar så märker vi av det. Den oro som finns handlar om att det behövs många lägenheter. Så det är klart att det är synd om nyproduktionstakten minskar, säger Marika Nordström till SR

Nedan följer en sammanställning av vad partierna vill göra inom bostadspolitiken. 

Socialdemokraterna

S-ledaren Stefan Löfven. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

 Vill öka det statliga investeringsstödet för bostadsbyggande av hyresrätter. Bygga minst 250 000 nya bostäder under åren 2015-2020 och därefter i genomsnitt 45 000 bostäder om året fram till 2030. Vill införa en ny boendeform för unga, så kallade ungdomsbostäder. Minska krav för studentlägenheter och små lägenheter riktade till unga som jobbar. Ge kommunerna ökade möjligheter att villkora markanvisningar och i detaljplanen ange upplåtelseform för att motverka segregation. Säger nej till marknadshyror. 

Moderaterna

Moderatledaren Ulf Kristersson presenterade partiets budgetmotion under fredagsförmiddagen. Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vill minska budgetramarna med 2,3 miljarder kronor för 2019, 3,9 miljarder 2020 och 5,5 miljarder 2021, genom att slopa den förra regeringens byggsubventioner, som de anser inte har effekt. I sin budgetmotion för 2019 skriver Moderaterna att bostadspolitiken i stället bör utgå från reformer som underlättar bostadsbyggandet, i första hand genom att förenkla och förkorta byggprocessen för att skapa förutsättningar för ökad rörlighet. 

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vill att samtliga in- och utflyttningsskatter ska anpassas för en ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Vill stärka bostadsbidraget till barnfamiljer och är emot marknadshyror. 

Centerpartiet 

Centerledaren Annie Lööf. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vill förenkla bostadsbyggande och ge kommunerna större möjlighet att bestämma var det går att bygga i strandnära lägen. Vill även ge kommunerna rätt att ändra gränser för naturreservat för att möjliggöra nybyggnation. Vill bara att direkt berörda ska ha rätt att överklaga beslut om nybyggnation av bostäder, och sätta en tidsgräns för att behandla överklagan, för att skynda på byggnadsprocessen. Vill underlätta regelverken för att bygga klimatsmart. 

Vänsterpartiet 

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vill fortsätta investeringsstödet för byggande av hyresrätter som drivits igenom tillsammans med förra regeringen. Driver på för fler reformer som ett statligt topplån för att finansiera byggande av hyresrätter. Vill även inrätta ett statligt byggbolag med fokus på att bygga hyresrätter med rimliga hyror. Vill efter finsk modell sätta bostadsräntorna som ett påslag på internbankräntan. Räntan på ett lån på 2 miljoner kronor beräknas minska med 14 800 kronor på ett år, eller cirka 1 200 kronor per månad, enligt Vänsterpartiet. 

Kristdemokraterna 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vill förenkla och snabba på byggandet, öka tillgången till byggklar mark och öka rörligheten i och utnyttjandet av det befintliga bostadsbeståndet, till genom exempelvis förändrade flyttskatter och förenklad andrahandsuthyrning. 

Vill ge Sverige unga vuxna incitament att bospara genom ett förmånligt system. Bosparandet ska kunna ske mellan 18 till 34 års ålder och är avdragsgillt upp till en fjärdedels prisbasbelopp, vilket innebär ca 11 200 kronor per år i sparande. 

Liberalerna 

Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vill förenkla bostadsbyggandet genom friare regler och snabbare processer, som ska leda till fler och billigare bostäder. Vill precis som KD se ett skattegynnat bosparande, för den som vill köpa sin första bostad. Vill slopa den förra regeringens byggsubventioner och tillåta fri hyressättning i nybyggda hyreshus. Partiet vill även att läget på äldre hus ska kunna påverka hyran i högre utsträckning än i dag. 

Miljöpartiet 

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND COPYRIGHT: S / STELLA PICTURES

Vill att byggsektorn ställer om eftersom den står för en femtedel av Sveriges klimatpåverkan. Driver att det ska ställas höga miljö-, energi- och klimatkrav vid både nybyggen och renovering. Vill att fler hus byggs i trä, minst vartannat flerbostadshus, eftersom de är miljösmartare än betonghus. Vill bygga bort segregation genom att bygga billiga hyresrätter i villaområden, och bygga bostadsrätter och småhus i områden med många hyresrätter. 

 

LÄS MER: Bostadsbristen har ökat sen förra valet 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!