Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bostadsbrist hot mot den svenska välfärden

Bostadsbristen i Sverige riskerar påverka konjunkturen, menar man i Swedbanks konjunkturrapport.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Räntan stiger nästa år.

Sverige lider av växtvärk.

Alarmerande bostadsbrist.

Det är några dystra punkter i Swedbanks senaste konjunkturrapport – samtidigt som ekonomerna andas viss optimism.

– Tillväxter ser fortfarande bra ut, säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman, som även ser fler positiva möjligheter.

Swedbanks ekonomer höjer sin Sverigeprognos något till 2,4 respektive 2,3 procents BNP tillväxt för 2017 och 2018, från att tidigare ha räknat med 2,2 respektive 1,9 procent för några månader sedan.

Sveriges rekordsnabba befolkningstillväxt blir en viktig motor för den ekonomiska utvecklingen i landet, spår banken i konjunkturrapporten som publiceras två gånger per år.

De närmaste åren väntas folkmängden öka med omkring 1,5 procent per år. Det är historiskt sett en mycket hög siffra, som tidigare bara förekommit vid några enstaka år på 1800-talet, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB.

Sveriges befolkning, som inom något dygn passerar 10–miljonersstrecket, fortsätter sedan att öka i mycket snabbt takt. Redan 2024 passerar Sverige 11 miljoner innevånare, spår SCB.

Nuvarande bostadsmarknaden ohållbar

Det ger möjligheter för Sverige.

– Men det sätter också press på systemen. Vi har redan en bostadsbrist. Och så kommer vi att växa ännu snabbare än vad vi har gjort. Det spär på pressen på bostadsmarknaden. Inte så att vi tror att priserna kommer att sticka i väg så mycket, men svårigheten att hitta en bostad består och att priserna fortsätter att ligga på en hög nivå, säger Anna Breman.


Anna Breman.
Foto: Pressbild Swedbank / SWEDBANK

Det extrema trycket på bostadsmarknaden är en sådan huvudvärk som kan slå bland annat mot det fortsatta suget efter arbetskraft.

''Behovet av reformer för bättre fungerande bostads och arbetsmarknader blir allt mer akuta. Bristen på reformer begränsar en annars god utveckling i svensk ekonomi och gör oss mer sårbara'', slås fast i rapporten.

– Även om vi ser en god tillväxt i Sverige så har vi behov av reformer för att komma till rätta med matchningen på arbetsmarknaden som är dålig, att bostadsbristen är hög, och att sjukvårdssystemet har svårt att möta efterfrågan eftersom man inte hunnit bygga upp det tillräckligt snabbt, säger Anna Breman.

Risk för alldeles för dyra bostäder

Andra punkter i Swedbanks konjunkturrapport:

• En åldrande befolkning kräver mer vård och omsorg.

• Födelsetalen stiger samtidigt som antalet barn och ungdomar blir fler än vad man tidigare räknat med. Det sätter ökad press på den kommunala planeringen med fler dagis och skolor.

Folks desperation att hitta en bostad gör att riskerna ökar för att många hushåll köper alltför dyra bostäder, vilket också varnas för i rapporten

Ekonomerna ser också framför sig en ''stökig avtalsrörelse med spänningar inte bara mellan fack och arbetsgivare utan även inom fackföreningsrörelsen''.

I årsgenomsnitt räknar Swedbank med att arbetslösheten sjunker från 6,9 procent förra året till 6,6 procent under både 2017 och 2018, enligt prognosen. Men sedan börjar en uppgång när nyanlända ska ut på arbetsmarknaden.

Goda förutsättningar – trots allt

Anna Breman och hennes kolleger har en speciell maning till politikerna. Och det är att ännu mer aktivt agera för att få ordning på arbetslösheten och den pressade bostadsmarknaden.

– Sverige har i en internationell jämförelse väldigt goda förutsättningar för att ta en god tillväxt den närmsta tiden. Men de goda förutsättningarna dämpar vi genom att inte aktivt försöka förbättra de områden där vi har problem.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!