Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet från lyxtornet – boende har evakuerats

Norra Tornen är Oscar Engelberts prestigeprojekt. Bostadsrättsföreningen misstänker att han står utan pengar.
Klagomålen från en boende är omfattande. Många underentreprenörer vägrar att jobba i byggnaden eftersom de inte anser att de fått betalt.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Ett vattenläckande prestigebygge i Stockholm.
Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Under tisdagen hade lyxbyggaren Oscar Properties och vd:n Oscar Engelbert, 43, lovat att lägga fram den kraftigt försenade årsredovisningen – så är det i alla fall tänkt.

Samtidigt brottas bolagets prestigebygge, den färdigbyggda skyskrapan Innovationen i Norra tornen, med omfattande problem där vattenskadorna nära tagit knäcken på vissa boende.

En drabbad har tvingats bo på hotell i åtta månader.

– Man tappar förtroende för en person och ett företag som inte håller vad man lovat, säger Kjell Fallqvist, ordförande för bostadsrätteföreningen.

Det kommer allvarliga larm från de boende i lyxlägenheterna inne i Oscar Properties bygge Norra tornen i Stockholm där det ena tornet, Innovationen, är färdigbyggd och bostadsrättsinnehavarna flyttat in. Inflyttningen började hösten 2018. Men det är i dag långt ifrån en väl fungerande byggnad.

Larmet kommer samtidigt som bostadsutvecklaren Oscar Properties och dess vd Oscar Engelbert brottats med omfattande ekonomiska problem. Nyligen jagade Kronofogden Engelbert personligen för skatteskulder på 20 miljoner kronor och ett av dotterföretagen hamnade i blickpunkten sedan bolaget inte betalt en hyresskuld för huvudkontoret på fem miljoner kronor.

Ekonomiskt pressad

Den ekonomiskt hårt pressade Oscar Engelbert har också enligt offentliga papper sålt sitt skärgårdsparadis för 63 miljoner kronor. Försäljningen kunde genomföras sedan hustrun Givanna, 40, gett klartecken.

Oscar Engelbert och hans hustru Giovanna.
Foto: STELLA PICTURES

Oscar Properties betalade inte p-böterna

I dagarna slog Kronofogden till igen mot Oscar Properties där Oscar Engelbert är dess störste aktieägare. Den här gången var beloppen blygsammare. Det gällde tre parkeringsböter på sammanlagt 4 650 kronor som bolaget struntat att betala, men där Kronofogden tog till utmätning av beloppet från ett konto i Swedbank. 

Försenade årsredovisningen för 2019

Under tisdagen väntas Oscar Properties offentliggöra den kraftigt försenare årsredovisningen för 2019. Offentliggörandet har skjutits upp gång på gång med olika motiveringar. Frågan är hur illa ställt det är med bolaget? En del av svaret finns i årsredovisningen.

Några som på allvar fått känna av lyxbyggarens ekonomiska problem är de boende i den färdigbyggda skyskrapan Innovationen i Norra tornen, som ligger i Vasastan i Stockholm, på gränsen till Solna. Innovationen, är 125 meter högt fördelat över 36 våningar. Helix ska bli 110 meter högt med 32 våningar.

Bygget av Innovationen har avslöjats med en mängd fel och fortfarande återstår många problem - fel som ryms inom olika former av garantier, men där de boende börjat tröttna på eländet. Bostadsrättsföreningen för Innovation överväger nu att ta upp ett lån på 50 miljoner för att ha pengar i beredskap om Oscar Properties inte står vid sina åtaganden.

Dagens industri har tidigare refererar till ett internt brev till medlemmarna i föreningen:

”Styrelsen kommer fortsätta försöka få Oscar Properties att genomföra sina skyldigheter mot oss boende och ta sina kostnader direkt, samtidigt som huset inte kan vara ett byggprojekt i evighet. Styrelsen kommer göra allt i sin makt för att minimera kostnader och relaterat upplåning samt kräva tillbaka de kostnaderna från Oscar Properties”, skriver styrelsen.

Prestigebygget har blivit ett landmärke i Stockholm och något av ett monument över Oscar Properties vd Oscar Engelbert och hans bostadsvisioner. Men enligt vissa boende långt från det drömboende som det talades om i reklamen för projektet.

”Olika vattenskador”

Det nybyggda huset dras med omfattande vattenskador som tvingat boende att evakuera från sina dyrt inköpta bostäder. Ett 30-tal boende är direkt drabbade.

– Det stora problemet nu är våra rörarbeten. Det gäller både avloppsstammar, dagvatten och värmerör där det uppdagats fel. Det är kopplingar som är felaktiga och korrosion på rör. Vi har pågående reparation av olika vattenskador i storleksordningen 30 lägenheter som är berörda. Tre av skadorna är försäkringsärenden och där har Oscar Properties inte ens råd att betala momsen, säger Kjell Fallqvist, ordförande för bostadsrätteföreningen Innovationen.

En spik hade också gått igenom ett rör och förorsakat vattenskador.

Bostadsrättsföreningen är besviken på Oscar Engelbert.
Foto: FREDRIK FUNCK / DN

Oscar Properties är i praktiken pank anser bostadsrättsföreningen. Därför tänker man på egen hand försöka få ordning på huset och hoppas att Oscar Properties så småningom reser sig ekonomiskt och kan betala för sig. 

Kjell Fallqvist börjar bli luttrad efter alla telefonmöten med Oscar Engelbert. Men samtidigt besviken:

– Man tappar förtroende för en person och ett företag som inte håller vad man lovat. Vi måste bygga huset färdigt. Fem år efter beviljat bygglov ska huset vara färdigt, det står i bygglagstiftningen.

Går det att bo i de vattenskadade lägenheterna?

– Vi har fem lägenheter som är evakuerade. En har drabbats av tre olika vattenskador och nu varit evakuerad i åtta månader och bott på hotell hela tiden, säger Kjell Fallqvist.

Stamrenoveringen står också på åtgärdslistan. Föreningen ska även färdigställa en lokal som Oscar Properties inte gjort i ordning. Föreningen har skickat fakturor för fem miljoner.

Ett annat problem är värmesystemet som inte är inställt på rätt sätt utan drar för mycket värme.

Fram till förra hösten fungerade det relativt smärtfritt i relationerna mellan bostadsrättsföreningen och Oscar Properties. Men ju längre tiden gått och de ekonomiska problemen tilltagit för Oscar Properties och bolagets vd Oscar Engelbert desto sämre har relationerna blivit.

Kjell Fallqvist har telefonmöte varje vecka med Oscar Engelbert.

– Vårt dilemma är att allt negativt som skrivs om Oscar Properties är negativt för oss själva, säger han.

” Han är utan pengar ”

Om Oscar Engelbert säger Kjell Fallqvist:

– Han är utan pengar och försöker sälja olika tillgångar för att kunna finansiera den ekonomiska tillbakagång som skett på bostadsutvecklingssidan.

Trots alla problem problem ångrar Kjell Fallqvist inte flytten till Innovationen. Och det låter äkta när han säger:

– Alla boende inser potentialen och jag stormtrivs trots problemen. Det är en jättebra stämning i huset. Vad det inte varit för det hade jag nog gett upp.

Ångrar du köpet?

– Nej, aldrig. Det är oslagbart med utsikten från 33:e våningen. 

Expressen har sökt Oscar Engelbert.

Här är Oscar Engelberts skärgårdsparadis – såldes för 68 miljoner

Säljer huset efter turbulenta åren med miljonskulder
Annons: