Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: ”Bopriserna kan falla ännu djupare”

Sparekonomen Frida Bratt om vanliga misstagen som förstagångsköpare.

Var beredd på att priserna på bostadsmarknaden kan falla ännu mer. 

Det säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till ”Dina Pengar” i Expressen TV.

– Längre fram beror det på hur arbetslösheten utvecklas, säger hon.

Coronakrisen har redan påverkat de svenska bostadspriserna. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, menar att coronaeffekten lär fortsätta. Psykologin spelar stor roll, menar hon.

– Vi läser om stor oro och många har redan blivit varslade. Det psykologiska kan få effekt på bostadsmarknaden ganska fort. Man håller i plånboken eller så har man sparat till en insats på börsen och de pengarna är mindre värda nu, säger hon.

Hur arbetslösheten utvecklas framöver har störst betydelse, menar Frida Bratt.

– Vi kommer att få en högre arbetslöshet. Jag tycker att man ska vara beredd på att priserna kommer gå ner ännu lite mer, säger hon.

Frida Bratts råd är att undvika att belåna sig för högt, och att ha en tydlig plan om man väljer att sluta amortera på sina bolån.

– För den som blir av med jobbet kan de pengarna gå till vardagsutgifter, och har man ingen buffert bör man prioritera att lägga pengarna på en sådan. Men att bara sluta amortera för att konsumera är inte en särskilt bra idé, säger hon.

Förra veckans program:

Annons: