Bostadspriserna fortsätter att stiga. På tio år har genomsnittsbostaden blivit dubbelt så dyr. Foto: Hasse Holmberg/TTBostadspriserna fortsätter att stiga. På tio år har genomsnittsbostaden blivit dubbelt så dyr. Foto: Hasse Holmberg/TT
Bostadspriserna fortsätter att stiga. På tio år har genomsnittsbostaden blivit dubbelt så dyr.  Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TTFoto: Hasse Holmberg/TT
 Foto: Hasse Holmberg/TT

Varning för bokrasch –så slipper du drabbas

Publicerad

Flera bedömare varnar för att priserna på bostadsmarknaden är en bubbla som kan spricka.

Unga med hög belåningsgrad riskerar att drabbas särskilt hårt av fallande priser.

– Det är inte så lätt att spara eller jobba ihop stora lånade summor, säger Per Strömberg vid Handelshögskolan till SvD.

Bostadspriserna fortsätter att stiga. På tio år har genomsnittsbostaden blivit dubbelt så dyr. Redan i fjol gick Konjunkturinstitutet ut med en varning för att prisökningarna kan utgöra en bubbla. Sedan dess har åtgärder som amorteringskravet kommit på plats. Frågan är om det räcker.

Flera bedömare menar att prisökningarna tyder på en svensk bubbla – som riskerar att spricka. Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan, berättar för SvD om sina farhågor. Han pekar på att data och faktorer som föregått historiska bubblor – prisökningar till följd av högre belåning och ett lågt ränteläge – nu är på plats.

– Historiskt är detta sådant som förebådar krascher och ekonomisk nedgång, säger han till SvD.

 

LÄS MER: Bostadsmarknaden tar fart in i het höst

 

”Förebådar krascher”

Han och professorskollegan Peter Englund bedömer att en utlösande faktor blir internationella ränteuppgångar som Riksbanken måste följa.

Plötsligt fallande bostadspriser utgör en särskilt stor risk för unga. Detta eftersom gruppen i högre utsträckning är i behov av att flytta – och därmed kan vara tvungna att sälja. Samtidigt som de är högre belånade och löper större risk att förlora jobbet vid en fullskalig kris.

– Har man lånat för mycket och bostaden blir mindre värd än lånet, ja, då kan man få ett skuldöverhäng som tynger en resten av livet. Det är inte så lätt att spara eller jobba ihop stora lånade summor, säger Per Strömberg till SvD.

 

LÄS MER: Så tuffa är kraven för att få en bostad

 

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, är skeptisk till att vi står inför en krasch på bostadsmarknaden.

– Jag tror inte att vi har en bostadsbubbla. Det hela styrs av utbud och efterfrågan. Så länge det är fler som söker bostäder – vilket är det vi ser i storstäderna – än vad det finns bostäder, så går priserna upp, säger hon.

Hon pekar bland annat på de boendebarometrar som görs – där tilltron till prisutvecklingen vänt uppåt igen sedan amorteringskravet infördes.

– Det uppstod en tids vakuum på bostadsmarknaden vilket påverkade synen på bostadspriserna utveckling. Nu verkar oron som bortblåst och därmed har tron på stigande bostadspriser återvänt, säger Ingela Gabrielsson.

 

LÄS MER: Checklista för dig som köper bostadsrätt

 

Ingela Gabrielsson: ”Agera!”

Men Gabrielsson menar att många låneinnehavare är för högt belånade eller har köpt en bostad som de kanske inte har råd med. Gabrielsson trycker på vikten av att vara beredd på högre räntor.

– Man ska bo bra och ha det trevligt, men livet måste bestå av mer bostadslån. Om man inte har en buffert eller marginal att klara ett högre ränteläge, är det hög tid att agera! Flytta till något billigare, avstå spännande lägen eller hög standard. Det är inte värt det, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen