Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varning för bokrasch –så slipper du drabbas

Bostadspriserna fortsätter att stiga. På tio år har genomsnittsbostaden blivit dubbelt så dyr. Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Flera bedömare varnar för att priserna på bostadsmarknaden är en bubbla som kan spricka.

Unga med hög belåningsgrad riskerar att drabbas särskilt hårt av fallande priser.

– Det är inte så lätt att spara eller jobba ihop stora lånade summor, säger Per Strömberg vid Handelshögskolan till SvD.

FAKTA

Så klarar du en krasch på bostadsmarknaden

1. Ordning och reda i ekonomin

Gå igenom din ekonomi grundligt och spara in på onödigheter. Se även till att inte dra på dig onödiga skulder – de kan bli väldigt problematiska vid en bostadskrasch.

2. Stresstesta ditt lån

Vad händer om räntan skjuter i höjden? Testa hur mycket du får över till annat vid ett ränteläge på uppåt 5-7 procent.

3. Amortera

Genom lägre belåningsgrad minskar du smällen vid fallande priser. Se över om du kan amortera mer i nuläget.

4. Räkna på ”worst case”-scenarion

Vad händer om någon i hushållet blir sjukskriven? Arbetslös? Gå igenom vad ni har för ekonomi i ett kärvare läge och vilken effekt det har på er bostadssituation.

5. Flytta!

Har du svårt att spara som det är i dag? Föreställ dig hur det ser ut med ett par procentenheter högre ränta. Överväg en flytt till ett billigare område eller en bostad som inte är lika kostsam.

Källa: Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Bostadspriserna fortsätter att stiga. På tio år har genomsnittsbostaden blivit dubbelt så dyr. Redan i fjol gick Konjunkturinstitutet ut med en varning för att prisökningarna kan utgöra en bubbla. Sedan dess har åtgärder som amorteringskravet kommit på plats. Frågan är om det räcker.

Flera bedömare menar att prisökningarna tyder på en svensk bubbla – som riskerar att spricka. Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan, berättar för SvD om sina farhågor. Han pekar på att data och faktorer som föregått historiska bubblor – prisökningar till följd av högre belåning och ett lågt ränteläge – nu är på plats.

– Historiskt är detta sådant som förebådar krascher och ekonomisk nedgång, säger han till SvD.

 

LÄS MER: Bostadsmarknaden tar fart in i het höst

 

”Förebådar krascher”

Han och professorskollegan Peter Englund bedömer att en utlösande faktor blir internationella ränteuppgångar som Riksbanken måste följa.

Plötsligt fallande bostadspriser utgör en särskilt stor risk för unga. Detta eftersom gruppen i högre utsträckning är i behov av att flytta – och därmed kan vara tvungna att sälja. Samtidigt som de är högre belånade och löper större risk att förlora jobbet vid en fullskalig kris.

– Har man lånat för mycket och bostaden blir mindre värd än lånet, ja, då kan man få ett skuldöverhäng som tynger en resten av livet. Det är inte så lätt att spara eller jobba ihop stora lånade summor, säger Per Strömberg till SvD.

 

LÄS MER: Så tuffa är kraven för att få en bostad

 

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, är skeptisk till att vi står inför en krasch på bostadsmarknaden.

– Jag tror inte att vi har en bostadsbubbla. Det hela styrs av utbud och efterfrågan. Så länge det är fler som söker bostäder – vilket är det vi ser i storstäderna – än vad det finns bostäder, så går priserna upp, säger hon.

Hon pekar bland annat på de boendebarometrar som görs – där tilltron till prisutvecklingen vänt uppåt igen sedan amorteringskravet infördes.

– Det uppstod en tids vakuum på bostadsmarknaden vilket påverkade synen på bostadspriserna utveckling. Nu verkar oron som bortblåst och därmed har tron på stigande bostadspriser återvänt, säger Ingela Gabrielsson.

 

LÄS MER: Checklista för dig som köper bostadsrätt

 

Ingela Gabrielsson: ”Agera!”

Men Gabrielsson menar att många låneinnehavare är för högt belånade eller har köpt en bostad som de kanske inte har råd med. Gabrielsson trycker på vikten av att vara beredd på högre räntor.

– Man ska bo bra och ha det trevligt, men livet måste bestå av mer bostadslån. Om man inte har en buffert eller marginal att klara ett högre ränteläge, är det hög tid att agera! Flytta till något billigare, avstå spännande lägen eller hög standard. Det är inte värt det, säger hon.

Annons: