Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utbudet av bostadsrätter till salu slog rekord i maj

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet steg till en ny rekordnivå i maj.

– Ett stort utbud väcker vissa frågetecken, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, till Nyhetsbyrån Direkt.

I maj fanns det 23 977 bostadsrätter till salu på Hemnet, 13 procent fler än motsvarande månad i fjol, och det högsta antalet en månad sedan 2014, vilket är så långt tillbaka som Hemnet har jämförbar statistik.

– Vi har ett rekordhögt utbud av bostadsrätter och det är lite intressant att notera att utbudet av villor var på den högsta nivån sedan 2015. Då var det ett väldigt högt utbud, som sedan minskade, men nu har pendeln svängt igen. Vi ser flera tecken på en viss ljusning på bostadsmarknaden, bland annat högre prisförväntningar och en lägre andel återpubliceringar, säger Staffan Tell på Hemnet.

Högsta sedan 2015

Utbudet av villor steg 3 procent från maj 2018, till 16 965 stycken. Det var senast så högt i maj 2015.

I Stockholms län steg utbudet av bostadsrätter med 15 procent i årstakt och är bortsett från februari 2018, inför det skärpta amorteringskravet, på en rekordhög nivå. Utbudet av villor i Stockholm minskade med två procent i årstakt, men bortsett just från maj 2018 är även det en rekordhög nivå.

Staffan Tell säger att villor i Stockholm ofta såldes ”extremt snabbt” 2015–2016, vilket dämpade utbudet som vid denna tid var på mycket höga nivåer i riket.

Eftersom det är stora säsongsvariationer i utbudet av bostäder till försäljning är en jämförelse med motsvarande månad tidigare år mest rättvisande.

Annons: