Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utbudet av bostadsrätter slår nytt rekord i sommar

Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet var i juli på en för månaden rekordhög nivå – sex procent högre än i fjol.

– Det är intressant och lite anmärkningsvärt att utbudet är högre än förra året, säger Staffan Tell på Hemnet.

Förra sommaren var utbudet av bostadsrätter högre än vanligt, bland annat som ett resultat av en allmän försiktighet och längre försäljningstider i kölvattnet av det skärpta amorteringskravet.

Sommaren 2019 har antalet objekt på marknaden ökat ytterligare.

– Vi har sett att det sålts fler bostäder under våren och det finns även andra tecken på en piggare marknad, som högre prisförväntningar bland bostadsköparna. En förklaring kan vara att det finns många säljare där ute, där de som kunnat kanske avvaktat med att sälja tidigare, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, till Nyhetsbyrån Direkt.

Villautbudet går motsatt riktnining

Medan utbudet av bostadsrätter fortsatte att öka i årstakt är utbudet av villor 3 procent lägre än i juli i fjol, den andra månaden i rad med sjunkande utbud i årstakt.

– Vi kommer nog att ha ett relativt högt utbud även under hösten, men med de positiva tecken som finns kommer det nog ändå att vara en stabil marknad. Vi kan också se att utbudet har börjat minska i Stockholm, en marknad som brukar leda utvecklingen, så kanske kan utbudet sedan börja minska även i hela landet, säger Staffan Tell.

I Stockholms län minskade utbudet av bostadsrätter med 1 procent från i juli 2018 medan villautbudet sjönk 9 procent.

Eftersom det är stora säsongsvariationer i utbudet av bostäder till försäljning är en jämförelse med motsvarande månad tidigare år mest rättvisande.

Annons: