Den som sålde sin bostad med vinst förra året ska deklarera den försäljningen i årDen som sålde sin bostad med vinst förra året ska deklarera den försäljningen i år
Den som sålde sin bostad med vinst förra året ska deklarera den försäljningen i år
Det är dags att fundera på om du ska betala din vinstskatt eller begära uppskov. Foto: Fredrik Persson / TtDet är dags att fundera på om du ska betala din vinstskatt eller begära uppskov. Foto: Fredrik Persson / Tt
Det är dags att fundera på om du ska betala din vinstskatt eller begära uppskov. Foto: Fredrik Persson / Tt
Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Privatekonomiexperten Anders Andersson. Foto: Driva egetPrivatekonomiexperten Anders Andersson. Foto: Driva eget
Privatekonomiexperten Anders Andersson.  Foto: Driva eget
Vill du undvika onödiga pengar i ränteavgifter gäller det att inte vänta tills deklarationen kommer. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-AopVill du undvika onödiga pengar i ränteavgifter gäller det att inte vänta tills deklarationen kommer. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop
Vill du undvika onödiga pengar i ränteavgifter gäller det att inte vänta tills deklarationen kommer.  Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop

Uppskov eller skatt? – så säger experterna

Publicerad

Sålde du en bostad med vinst under förra året?

Då är det dags att fundera på om du ska betala din vinstskatt eller begära uppskov, och väljer du det första är det dags att göra det nu om du inte vill betala onödiga pengar i ränta.

– Det är lika bra att göra det nu, det är inget att vänta på, säger privatekonomiexperten Anders Andersson.

Den som sålde sin bostad med vinst förra året ska deklarera den försäljningen i år - och betala skatt på 22 procent av vinstbeloppet. Det går också att begära uppskov på vinstskatt om man har köpt en ny dyrare bostad i samband med försäljningen.

– Och om man begär uppskov så får man betala uppskovsräntan som ligger på 0,5 procent av uppskovsbeloppet. Den kommer då som en förtryckt schablonintäkt på nästa års deklaration, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

 

LÄS OCKSÅ: Så stor är Polarprisvinnaren Max Martins förmögenhet.

Bättre att betala skatten

Enligt henne är det runt 250 000 svenskar som varje år säljer en bostad. Och med dagens ränteläge är det helt klart en bättre affär att betala skatten nu än att skjuta på det.

– Kan man betala ska man absolut göra det. När regeln infördes var det bättre att begära uppskov, men nu är det bättre att betala in. Avgiften man får betala är mycket högre än räntan, så om man kan få ett bostadslån med skapligränta så att man kan belåna sin fastighet är det till och med bättre att ta lån för att betala av beloppet, säger Anders Andersson, ekonomijournalist med expertis inom privatekonomi och grundare av sajten Driva eget.

 

LÄS OCKSÅ: Amorteringskravet – allt du behöver tänka på

"Inget att vänta på"

Och om du vill undvika onödiga pengar i ränteavgifter gäller det att inte vänta tills deklarationen kommer. Det är förvisso enklare att använda sig av Skatteverkets e-tjänst för att räkna ut vinst eller förlust av försäljningen, men det man ska veta är det från den 13 februari börjar räknas kostnadsränta på 1,25 procent på alla belopp över 30 000 kronor. Onödiga pengar för den som ändå har tänkt betala sin vinstskatt.

– Det är lika bra att göra det nu, det finns inget att vänta på, säger Anders Andersson.

Eftersom Skatteverkets e-tjänst inte har öppnat än får man räkna ut vinsten manuellt, och till hjälp finns blanketter att ladda ner på Skattverkets hemsida. Om man har betalat in för lite pengar visar det sig på slutskatten.

– Och om man har betalat in ett för stort belopp får man tillbaka det på slutskatten sen, säger Anna Sjöberg på Skatteverket.

 

LÄS OCKSÅ: Skattekontot som alternativt sparande.

Räntan på skattekontot är 0,56 - skattefritt

Och det kan löna sig att betala in ett större belopp om man är osäker. Räntan på skattekontot är nämligen 0,56 - skattefritt - vilket motsvarar 0,8 procent i bankränta.

– Nu för tiden när man inte får någon ränta på bankkontot så lönar det sig helt plötsligt att ha pengar på skattekontot. Man ska inte vara rädd för att ha sina pengar där, staten ger betydligt bättre ränta än banken, säger Anders Andersson.

 

Följ Dina Pengar på Facebook där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen