Hösten är tid för bostadsköp. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /ALL OVER PRESSHösten är tid för bostadsköp. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /ALL OVER PRESS
Hösten är tid för bostadsköp. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /ALL OVER PRESS
Mäklarannonserna ökar dramatiskt efter sommarens lugn. Foto: / FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅNMäklarannonserna ökar dramatiskt efter sommarens lugn. Foto: / FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
Mäklarannonserna ökar dramatiskt efter sommarens lugn. Foto: / FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
Läs checklistan innan du skriver på. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNLäs checklistan innan du skriver på. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Läs checklistan innan du skriver på. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Undvik fällorna när du köper din bostadsrätt

Publicerad

Nu ökar trycket på bostadsmarknaden.

I helgen kommer tusentals spekulanter buda på lägenheter.

Här är fällorna du bör se upp med innan du skriver på köpekontraktet.

September är en av de mest aktiva på bostadsmarknaden efter sommarens lugna månader.

För många innebär en bostadsaffär livets största affär.

Genom att noggrant se över de viktigaste delarna på såväl bostadsrätten som dess förening kan oönskade överraskningar undvikas.

LÄS MER: Detaljerna som lockar spekulanterna till visning

Det finns flera fällor att gå i och många gör misstaget att stirra sig blind på månadsavgiften.

Men en i dagsläget låg månadsavgift behöver inte betyda att föreningens ekonomi är stabil.

”Fråga styrelsen direkt”

– Det finns en uppfattning om att en låg månadsavgift betyder att förningens ekonomi är god. Så behöver dock inte vara fallet. Både planerade och oplanerade underhållsåtgärder kan komma att påverka månadsavgiften på sikt. Därför är det viktigt att gå igenom underhållsplanen. Om det inte framgår i årsredovisningen bör man fråga styrelsen direkt, säger Markus Pålsson ansvarig för ekonomisk förvaltning på SBC (Sveriges bostadsrättscentrum).

LÄS MER: Bopriserna fortsätter stiga i storstäderna

Låga avgifter innebär för det mesta ett högt slutpris. Men om avgiften stiger kan bostadsaffären visa sig vara en dålig sådan.

– Om en bostadsrättsförening inte har kontroll på fastigheten kan det innebära plötsliga och oförutsägbara utgifter som i sin tur kan resultera att månadsavgifterna måste höjas. Blir avgiften högre påverkas även marknadsvärdet på lägenheten negativt, säger Markus Pålsson.

Här listar SBC:s checklista på vad som är viktigast att titta på vid bostadsrättsköpet:

1. Läs förvaltningsberättelsen

Jämför om det stämmer överens med det du ser på visningen.

2. Fråga styrelsen

Vet de något som du borde känna till innan du köper lägenheten?

3. Se över de allmänna utrymmena

Är fastigheten välskött eller finns det saker som behöver åtgärdas, exempelvis dörrar och fönster?

4. Kolla på lägenheten flera gånger

Du har ingen möjlighet att i efterhand klaga på saker som du hade kunnat upptäcka, därför är det viktigt att titta väldigt noga.

5. Kolla vilka åtgärder som planeras

Tänk på att stora åtgärder kan komma att påverka månadsavgiften. Fråga efter underhållsplanen om det inte framgår i årsredovisningen.

6. Planerade höjningar

Se efter om det finns några planerade avgiftshöjningar beslutade i årsredovisningen.

7. Kolla inkomster från lokaler

Undersök om bostadsrättsföreningen hyr ut lokaler i fastigheten. Om lokalerna är svåruthyrda kan detta leda till en inkomstförlust för föreningen vilket i sin tur kan leda till höjda avgifter.

8. Hyresrätter kvar?

Har föreningen hyresrätter i fastigheten? Hyresrätter är vanligen en dold ekonomisk tillgång för föreningen.

9. Kolla skulderna

Vad har föreningen för skulder och hur stora dessa är jämfört med taxeringsvärdet? Det kan vara svårt för en förening med hög skuldsättning att få nya lån.

10. Kolla räntorna

Vilka befintliga räntor har föreningen på sina lån jämfört med dagens ränta? Undersök om lånen kommer att läggas om inom en snar framtid. Om föreningen har höga skulder med en låg ränta kan kostnaden komma att höjas kraftigt om lånen läggs om till en högre ränta, och tvärtom.

11. Hur hanterar styrelsen pengarna?

Kolla om föreningen har en finansieringspolicy som förklarar hur föreningen resonerar kring lånen. En finansieringspolicy är ett viktigt verktyg för styrelsen och även en trygghet för medlemmarna om hur föreningens finanser hanteras.

12. Stark kassa en fördel

Att ha en bra kassa som är oförändrad eller ökar under ett år är viktigare än ett bra resultat. Ett minusresultat betyder inte alltid att föreningen har dålig ekonomi. Det är föreningens förmåga att betala sina utgifter, det vill säga att det finns pengar i kassan, som är viktigt att kontrollera. Ett negativt resultat kan bero på stora underhållskostnader det senaste året eller stora avskrivningar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen