Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svårt för unga att köpa bostäder i hela landet

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Hårdare krav från bankerna slår mot unga och unga familjer som vill köpa en bostadsrätt.

Det visar en ny rapport från HSB.

Inte i storstäder utan i kommuner över hela landet har situationen försämrats under senaste fyra åren.

I rapporten från HSB jämförs vilka möjligheter yngre människor, 23–30 år, med genomsnittliga inkomster har att köpa sig en bostadsrätt i 20 svenska kommuner.

En slutsats är att blivit mycket svårare sedan den förra undersökningen redovisades 2015.

– Det har tillkommit ytterligare ett amorteringskrav, och bankerna har skärpt sina kvar-att-leva-på-kalkyler. Det slår hårt mot unga och unga familjer, säger Anders Lago, förbundsordförande på HSB till SvD. 

”Inte bara ett storstadsproblem”

Rapporten visar det som många yngre fått uppleva: även med en genomsnittlig inkomst har man nästan ingen chans att få låna pengar till bostadstätt. Detta gäller i majoriteten av svenska städer. Det är inget storstadsproblem längre, påpekar HSB:

I de tre typfall som tas fram i rapporten är det för en arbetande ensamstående 23-åring omöjligt att klara bankernas kvar-att-leva-på-kalkyler i 12 av 20 undersökta kommuner.

HSB anser att bankerna borde kunna sänka sina kalkylräntor mer. Bonelånetaket och amorteringskraven bör också ses över, menar man, enligt SvD.

TV: Det tror experten om bostadspriserna

Annons: