Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN

Trots en skakig marknad – priser på småhus steg

Publicerad

Huspriserna fortsätter att stiga.

Under det senaste kvartalet steg priserna med en procent jämfört med föregående period.

Samtidigt har priserna i riket gått upp med nästan nio procent senaste året.

Överlägsen vinnare är Västerbotten.

Statistiska centralbyrån, SCB, presenterar varje månad siffror över hur huspriserna i landet utvecklas.

Statistik har under hösten och vintern visat att bostadspriserna totalt sett i landet – och särskilt i Stockholm – har tappat rejält de senaste månaderna. Men ser man enbart till huspriser går de tvärtemot trenden:

De ökar i stället.

Nu visar färsk statistik från SCB att priserna för småhus gick upp med en procent under perioden november-januari, jämfört med föregående tremånadersperiod: augusti-oktober.

 

LÄS MER: Börsoron – hårt slag för skakig bostadsmarknad

 

Huspriserna stiger – som mest i Västerbotten

Och på årsbasis, november-januari 17/18 jämfört med motsvarande period 16/17, steg priserna med nästan nio procent.

Västerbotten står för den överlägset största ökningen senaste kvartalet. Där gick priserna upp med sju procent – en god bit över tvåorna Blekinge och Jämtland där huspriserna steg med tre procent.

Samtidigt är inte utvecklingen positiv överallt. I fyra län sjönk priserna:

Stockholm och Värmland sjönk med vardera en procent, Gotland och Jönköping sjönk med vardera två procent.

Samtidigt stod utvecklingen stilla i Östergötland, Skåne och Örebro senaste kvartalet.

 

LÄS MER: Bopriserna faller i hela landet: ”Liknar 2008” 

 

Stockholm och Västernorrland ökar minst

På årsbasis har priserna gått upp i alla län. Och även där står Västerbotten för den mest dramatiska utvecklingen, med huspriser som nu i snitt är 16 procent högre jämfört med för ett år sedan.

Västmanlands län är god tvåa, med en utveckling på +15 procent.

De största förlorarna på årsbasis är Stockholm, där utvecklingen har stannat av och de redan höga priserna har bromsats, tillsammans med Västernorrland – där priserna har varit låga nationellt sett men ökat mycket procentuellt på senare år. Där har huspriserna nu ökat minst på årsbasis, enligt SCB:

Med fyra procent vardera.

 

Fotnot: Med småhus avses i denna undersökning småhus för permanentboende. De omfattar både friliggande en- och tvåbostadshus samt rad- och kedjehus. Statistiken inkluderar även köp av fastigheter upplåtna med tomträtt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen