Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trendbrott: Svenskarna tror på stigande bopriser

Jens Magnusson är privatekonom på SEB. Foto: ELISABETH OHLSON WALLIN
SEB tar varje månad temperaturen på svenskarnas tro på bostadspriserna. Foto: HASSE HOLMBERG / TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Svenskarnas tro på bostadsmarknaden har ljusnat.

I SEB:s senaste boprisindikator tror allt fler på stigande bostadspriser.

– Det är en rejäl uppgång och den första ökningen på fem månader, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

SEB tar varje månad temperaturen på bostadsmarknaden, och frågar svenskarna vad de tror om bostadsprisernas utveckling framöver.

Och nu vänder den så kallade boprisindikatorn uppåt igen. Det innebär att allt fler svenskar tror på stigande priser det kommande året.

Fler svenskar tror på stigande bopriser

Av de tillfrågade hushållen uppger 42 procent att de tror på stigande priser. Det är en ökning med sex procentenheter från mätningen förra månaden.

Det kan också jämföras med andelen svenskar som tror på sjunkande priser: 29 procent. Det är en minskning med sju procentenheter.

De som tror på oförändrade priser ligger kvar på 21 procent.

Jens Magnusson på SEB kommenterar trendbrottet:

– Det är en rejäl uppgång och den första ökningen av boprisindikatorn på fem månader. En delförklaring är säsongsmönster. Årets första visningshelg är nyligen avklarad, marknaden vaknar till liv och februari är ofta en månad då förväntningarna stiger.

Privatekonomen fortsätter:

– Fler tänkbara förklaringar är ett minskat fokus på Riksbankens räntehöjningar och en ökad politisk stabilitet efter lösningen på regeringsfrågan.

I Stockholm är dock boprisindikatorn negativ – där tror fler på sjunkande än stigande priser.

Färre vill binda sin rörliga ränta

Samtidigt tillfrågas svenskarna vad de tror om räntan. Hushållen väntar sig att räntan om ett år från nu ligger på 0,24 procent – mot dagens minus 0,25 procent. Andelen som planerar att binda sina rörliga bolån har minskat med tre procentenheter från förra månaden och ligger nu på åtta procent.

– I januari var det stort fokus på Riksbankens första räntehöjning på sju år och ovanligt många ville binda sin ränta för att gardera sig mot fortsatta uppgångar. Nu är räntehöjningen gjord, diskussionen har lagt sig och det mesta tyder på att det dröjer innan det kommer fler höjningar. Det har troligen dämpat viljan att binda räntan något även om den fortfarande är relativt hög, säger Jens Magnusson i en kommentar.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!