Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trendbrott i storstäderna: ”Budgivningar drar iväg”

Foto: Di TV / Di TV

Fler mäklare ser en stigande pristrend på bostadsmarknaden – framför allt i storstäderna.

– Vi känner att marknaden är stabilare i år, säger mäklaren Emma Holst i Di TV.

Efter en längre tids nedgång eller stiltje på årsbasis visar bostadsmarknaden plussiffror igen.

Bostadspriserna i Sverige sjönk visserligen 0,3 procent i juli jämfört med föregående månad. Säsongsrensat var priserna oförändrade, visar Valueguards HOX-index.

Det innebär bostadspriserna har sjunkit 0,1 procent under den senaste tremånadersperioden – men stigit 2,2 procent under de senaste tolv månaderna.

Bostadsrättspriserna har stigit med 1,6 procent och villapriserna med 2,6 procent.

Nedgången som började hösten 2017 föregicks av en brant stigning av bostadspriserna.

Så ser inte situationen ut i dag.

– Den där extrema stigningen har vi inte men det börjar sakta ticka uppåt och det är en sundare ökning av bostadsmarknaden när det går nån procent upp hela tiden, säger Emma Holst, mäklare på Länsförsäkringars fastighetsbyrå, till Di TV:s Ekonomistudion i dag.

”Vi har satt flera rekord”

Trenden pekar mot stadigt stigande priser, främst i storstäderna.

– Vi känner att marknaden är stabilare i år och har satt flera rekord också, säger Emma Holst.

Hon fortsätter:

– Vi börjar röra oss mot att det går snabbare att göra affärer igen även om de flesta väljer att sälja innan de köper nytt.

Det nya köpmönstret – med spekulanter som inte sätter sig i samma tidspress – har gjort att bostadsannonserna ligger ute längre och att det gång efter annan slås utbudsrekord av objekt.

Villapriserna faller utanför storstäderna

Valueguard har även undersökt prisutvecklingen på bostadsrättsmarknaden under första halvan av augusti i Stockholm och Göteborg. I Göteborg stiger priserna med 1 procent medan de står still i Stockholm.

Valueguard noterar att villapriserna går ned i riket i juli, trots att de stiger i alla tre storstäder. Detta förklaras av att den fjärde komponenten i villaindex för riket, villaindex för medelstora städer, faller hela 3,2 procent i juli.

De noterar också att antalet sålda bostäder i juli låg ungefär 10 procent högre än i fjol, och runt 20 procent över 2017 års nivå. Ökningen är större för bostadsrätter än för villor.

Annons: