Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trendbrott: Fler tror på fallande bopriser

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Svenskarna tror inte längre lika mycket på stigande bopriser.

SEB:s boprisindikator – som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser – sjönk till 55 i november jämfört med 58 i oktober.

– Efter fem månader i rad med stigande boprisförväntningar ser vi nu en liten inbromsning. Den ökade smittspridningen av coronaviruset och en något mer avvaktande syn på den ekonomiska återhämtningen kan spela in. Samtidigt är de faktiska priserna fortsatt stigande och förväntningarna ligger kvar på klart högre nivåer än innan pandemin bröt ut, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Så många tror på stigande bopriser

Av de tillfrågade tror 64 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 65 procent förra månaden, medan 9 procent tror på fallande priser, jämfört med 7 procent föregående månad.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 6 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 2 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 0,40 procent, upp jämfört med 0,35 procent föregående månad.

Di Bostad - Så hög avkastning ger bostaden jämfört med börsen
Annons: