Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trendbrott – allt fler prissänker bostaden

"Stockholm brukar ofta visa vägen när förändringar sker på bostadsmarknaden. Att andelen prissänkta ökar i Stockholm kan vara ett tecken på att en större förändring är på gång", säger Josephine Linghammar
Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Särskilt i Stockholms län syns förändringen.
Foto: Sven Lindwall

Tecknen blir allt fler på att isen sviktar under boprismarknaden. Bostadsrätter i Stockholm har saktat in markant i prisökningstakt, visar färsk statistik från Valueguard. Och nya siffror från bostadssajten Booli avslöjar att allt fler bostäder prissänks, särskilt i Stockholms län.

– Att andelen prissänkta ökar i Stockholm kan vara ett tecken på att en större förändring är på gång, säger Josephine Linghammar, marknadsansvarig på Booli.se.

Allt fler säljare av bostäder går med på en prissänkning, visar färska siffror från bostadssajten Booli, som bland annat bevakar skillnaden mellan utannonserat pris och sista pris i budgivningen.

Under perioden 11 april till 10 maj var andelen prissänkta objekt i Stockholms kommun 3,6 procent, att jämföra med 2,6 procent samma tidpunkt förra året.

Tydligast bland bostadsrätter

Ännu något tydligare blir det om man isolerar bostadsrätter, där har prutningarna ökat från 2,6 procent till 3,7 procent.

– Stockholm brukar ofta visa vägen när förändringar sker på bostadsmarknaden. Att andelen prissänkta ökar i Stockholm kan vara ett tecken på att en större förändring är på gång, säger Josephine Linghammar, marknadsansvarig på Booli.se.

Även från mäklarhåll märks en viss nervositet.

– Det känns svårare än tidigare att försvara den nuvarande prisnivån. Det större utbudet vi har nu består till viss del av säljare som har för höga prisförväntningar, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Prutningarna ökar i flera län

Förutom i Stockholms kommun har andelen bostäder som prissänkts även ökat på länsnivå i Stockholm, Uppsala, Halland och Västerbotten.


LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges bästa och sämsta kommun


Tidigare på fredagen kunde Dina Pengar rapportera att även om bopriserna stiger är det framför allt villor som driver på ökningstakten. Siffrorna från Valueguard indikerar att det snart inte går att ta ut högre priser för bostadsrätter, särskilt i Stockholm.

– Det ska mycket till innan man som säljare väljer att sänka sitt utropspris, många ser det som en sista utväg. Det är ju inte roligt att behöva sänka sina förväntningar när det handlar om en så stor affär, säger Josephine Linghammar.

Annons: