Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre experter på bolån: Då ska du binda räntan

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, säger att man generellt sett ska bilda lånen när räntorna är låga.
Foto: FANNI OLIN DAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETSBÅRYN
Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, säger att man kan binda lånen nu om man är orolig – och får ett bra erbjudande. Annars kan man vänta.
Foto: Pressbild / Compricer
Claudia Wörman, boendeekonom på SBAB, ifrågasätter att det skulle finnas något "rätt läge" för att binda räntan i bolånen.
Foto: Pressbild / SBAB

Bundet, rörligt eller både och?

Räntorna kommer att stiga framöver, vilket påverkar ekonomin för miljoner svenskar. 

Här ger tre experter sina bästa råd om hur man kan tänka om sina bolån – och när det är dags att agera.  

I januari var inflationen lägre än vad Riksbanken hade förutspått i sin prognos. 

Därmed lär den planerade höjningen av styrräntan, som drar upp räntorna i svenska bolån, skjutas framåt i tiden. Riksbankens signal från december om en räntehöjning redan till sommaren kändes plötsligt inaktuell.

Men så gott som alla experter räknar med att styrräntan och räntorna i bolånen kommer att höjas.


LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om nya amorteringskravet 

Din personlighet spelar in

Claudia Wörman, boendeekonom på SBAB, konstaterar att skillnaden mellan bundet och rörligt inte är särskilt stor just nu.  

– Om man är den typ av människa som vill binda sina lån för att veta exakt vad man ska betala varje månad, då tycker jag absolut att man ska göra det. Särskilt om man vill bo länge i sin bostad, eller i alla fall under den tiden du har lånen bundna, annars blir det en viss extra kostnad när du löser dem i förtid. 

– Jag tycker att det handlar om ens livssituation, men också om vad man är för slags person. Alla pratar om att "binda i rätt läge", men vad är rätt läge? Det är ingen från banken som ringer upp och säger "nu tycker vi att du ska binda". Utan det krävs lite grann av dig – du måste vara lite vaksam, fortsätter Claudia Wörman. 

Hon råder dem med små marginaler, som sannolikt skulle få det tufft att klara av en räntehöjning på ett bra sätt, att behålla rörlig ränta. Samtidigt, påpekar Claudia Wörman, kan man ha ett uppdelat lån med någon del bunden ränta och någon del rörlig.


LÄS OCKSÅ: Rekordmånga svenskar köper bostad i Spanien – tio prisvärda objekt 

Bind om du är orolig – annars inte 

Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer, säger att vi kan vara rätt säkra på att räntan kommer att vara låg under en lång tid framöver. 

– Blir det en höjning i år – vilket vi inte ens kan veta säkert – kommer den bli ytterst liten, vilket kommer påverka våra räntor väldigt lite. 

– Att inte binda har nästan alltid varit bättre ekonomiskt än att binda. Nu har vi aldrig haft så här låga räntor och det kan komma en period framöver när man tjänar på att binda. Men jag tycker ändå att man ska tänka så här: Är man orolig och lite på marginalen med sina kostnader kan man absolut binda redan nu – om man får ett bra erbjudande. Man ska komma ihåg att det går att förhandla även på bundna lån, fortsätter Christina Söderberg.  

Hon är inte jätteförtjust i det som flera banker föreslår – att man delar upp lånen med olika villkor för räntorna. 

– Jag tycker nog att man antingen binder allt, eller inget, eller att banken lovar att man får behålla sin ränterabatt på det rörliga så länge man har bundet lån hos dem, säger Christina Söderberg. 


LÄS OCKSÅ: Här har priserna på bostäder rasat mest 

"Ingen anledning att vänta" 

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, säger att man rent generellt ska binda bolånen när räntorna är låga. 

– Man kan binda på ett par år i så fall om man vet att man ska bo kvar – det finns ingen anledning att vänta tills räntan börjar höjas, tycker jag. Det är inte så stor skillnad mellan den rörliga och den bundna räntan ändå just nu. 

– Ett alternativ är att dela upp lånet, så att man har en del bunden och en del rörlig. Då har man heller inte valt någonting definitivt. 

Ingela Gabrielsson säger vidare att det inte går att "vara smart och göra helt rätt". I stället ska man utgå ifrån sin egen situation.  

– Vem är jag och hur bra är jag på det här? Hur länge ska jag bo här? Ska man flytta snart igen kan man behålla den rörliga räntan. Men har man hittat en bostad där man vill bo länge kan man lika gärna binda räntan, säger hon. 

Annons: