Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedbank: Vi hänger inte med på bolånemarknaden

Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Swedbank har under det gångna kvartalet inte varit tillräckligt snabba på den pandemiheta bostadsmarknaden i bland annat Stockholm.

– Det här måste vi förbättra, säger vd:n Jens Henriksson i samband med presentationen av bankens rapport för första kvartalet 2021.

Tiden från att ett objekt kommer ut på marknaden tills att avslut nås i en bostadsaffär har minskat på den heta marknaden, vilket har inneburit behov av snabbare handläggning, enligt Jens Henriksson.

Swedbanks utlåning till bostadsändamål ökade under kvartalet med 3,8 procent medan marknaden växte klart mer än så.

– Vi vidtar ett antal åtgärder, sade Swedbank-chefen och uppgav att banken bland annat kommer att anställa fler.

Vd:n: ”Måste förbättras”

I delårsrapporten skrev Jens Henriksson att Swedbank på den svenska bolånemarknaden inte till fullo mött har mött sina kunders behov av korta ledtider och därför inte har kunnat försvara sin marknadsposition.

– Vi intensifierar våra ansträngningar för att vända utvecklingen, skrev han.

Konkurrensen på den svenska bolånemarknaden är fortsatt intensiv med korta ledtider, enligt Jens Henriksson. Aktiviteten är högst i storstäderna, där Swedbank traditionellt sett inte har lika stark marknadsposition som i övriga landet, noterade han i rapporten.

Swedbank-chefen vill inte ge sig in i en diskussion kring huruvida reglerna kring kapitalkrav rörande bostadsutlåning är rättvisa för alla aktörer eller om det finns andra aktörer som kan kringå kapitalkraven.

Swedbank slår förväntningarna

På morgonen släppte storbanken sin första kvartalsrapport för 2021.

Swedbanks rörelseresultat landade på 6, 18 miljarder jämfört med analytikernas förväntningar på 5,57 miljarder.

TV: Mäklaren vittnar om extrem budgivning

Annons: