Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedbank: Bopriserna fortsätter ner under 2018

Det är fortfarande köparnas marknad.

Men vinden har ändå vänt – och det är nu bättre läge för säljarna, enligt Fastighetsbyråns mäklarpanel.

Samtidigt spår Swedbank att bostadspriserna sjunker ytterligare i storstäderna.

I den senaste mäklarpanelen från fastighetsbyrån uppger mäklarna att vinden har vänt. Köparna har fortfarande övertaget på bostadsmarknaden i Sverige – men inte lika stor fördel som förut.

Allt fler dyker upp på visningarna och det finns en större vilja att avsluta bostadsaffären, enligt Fastighetsbyrån.


LÄS MER: Räntekrig kan vänta – så blir du lånevinnare


Även om många fortfarande är avvaktande.

– Både siffrorna och vad mäklarna säger nu efter de första stora visningshelgerna visar en tydlig förändring jämför med innan årsskiftet, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i en kommentar.

Fastighetsbyrån: Fortsatt oro på marknaden

Han forsätter:

– Samtidigt finns fortfarande en viss oro kvar och en relativt stor grupp är fortfarande avvaktande och väntar på tydligare signaler vart marknaden är på väg.

På en skala från 0 till 10 – där köparna är 0 och säljarna 10 – ligger mäklarpanelens rikssnitt på 4,7 vilket innebär en liten fördel för köparna. I december låg snittet på 4,25.

I mäklarpanelen ställs frågan: För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu? Svaren graderas på en skala från 0 (köparna) till 10 (säljarna).

Det har varit stort fokus på bostadsmarknaden och dess utveckling de senaste månaderna. Många följer med spänning hur prisutvecklingen ser ut.

Under hösten har en trend med ett större utbud och sjunkande priser vuxit fram. Framför allt i storstäderna – och alla mest i Stockholm.


LÄS MER: Hemnet svämmar över av bostäder 


I en ny rapport från Swedbank spår storbanken fortsatt sjunkande priser. I alla fall i början av året.

"Ett högt utbud av nybyggda bostäder under 2018 och nya amorteringskrav påverkar främst storstadsregionerna. Där kan priserna falla ytterligare 5 procent, framför allt på bostadsrätter, samtidigt som en svag prisuppgång på villor utanför storstadsregionerna är att vänta", skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Swedbank: Skilj på storstad och resten av Sverige

Swedbanks chefekonom Anna Breman påpekar i en kommentar att det är viktigt att skilja på storstadsregionerna och resten av landet – och på villor och bostadsrätter när man tittar på den förväntade utvecklingen på bostadsmarknaden.


LÄS MER: Handelsbanken: "Priserna på bostäder stabiliseras under 2018" 


"En mycket god ökning i disponibelinkomster och en stark arbetsmarknad gör att vi förväntar oss att bostadspriserna för landet som helhet stabiliseras under året", säger hon.

Swedbank räknar dock inte med några större makroekonomiska effekter av de sjunkande bostadspriserna i vare sig Sverige eller Norge, även om båda länderna är sårbara på grund av hög skuldsättning om boprisnedgångarna skulle accelerera.


NYHETSBYRÅN DIREKT/EXPRESSEN

Annons: