Sveriges dyraste våning reas ut – sänks 7 miljoner

Lyxvåningen på Östermalm reas nu ut för 64 miljoner kronor eller högstbjudande.
Den exklusiva lägenheten på Strandvägen är till salu för andra gången på några månader. Säljaren tvingas nu pruta på summa.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Diskret porttelefon till Strandvägen.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

En av Östermalms lyxvåningar i Stockholms reas nu ut på marknaden.

Mäklaren Christina Löfsten Oscarsson har misslyckats med att sälja våningen för 71 miljoner och lockar med att den kan bli din för 64 miljoner.

Men för priset får du 356 kvadratmeter bostad.

– Det är Stockholms mest exklusiva adress, skriver mäklaren.

Våningen, som har ett av de absolut bästa lägena på Strandvägen i Stockholm, låg senast ute till försäljning i september förra året.

Då var priset 71 miljoner kronor. Men mäklaren Christina Löfsten Oscarsson från Skeppsholmen Fastighetsmäkleri lyckades inte få tag på rätt köpare som var villig att lägga upp den begärda summan för våningen.

– Intressent är stort och vi har många visningar, sa Christina  Löfsten Oscarsson när våningen låg ute till försäljning i höstas. 

Mäklaren Christina Löfsten Oscarsson gör nu ett nytt försök att sälja lyxvåningen på Östermalm i Stockholm.

Strandvägen-våningen gick då under benämningen "Sveriges dyraste våning" och var en riktig klickraket på fastighetssajten Booli.

Dagens pris anges till 64 miljoner kronor - eller högstbjudande vilket antyder att priset på våningen kan pressas ytterligare   innan den blir såld.

Slipper extra kostnad för värmen

Månadskostnaden uppgavs i höstas till extremt låga  2 264 kronor per månad och kvadratmeterpriset var 199 438 kronor. Nu anges 14 236 kronor per månad som månadskostnad, men då ingår basutbudet för tv, bredbandsavgiften och värmen. Kvadratmeterpriset har sjunkit till 179 775 kronor.

Planlösningen till lyxvåningen på Strandvägen.
Foto: Helen Rasmusen

LÄS OCKSÅ: Giraffen borta - men 48-miljonersvåningen i Gamla stan fortfarande osåld

Fastigheten har historiska anor. Byggnadsåret anges till 1885 och 1901 köptes våningen av Marcus Wallenberg senior. Och sedan dess har många Wallenbergare bott på de 356 kvadratmetrarna. 

Våningen är som det heter på mäklarspråk "en våning utöver  det vanliga".

Den utannonserade lyxvåningen är markerad med rött.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Två etage, nio rum och kök med en yta på sammanlagt  356 kvadratmeter. Och då ingår tornrummet som kan betraktas som ett tredje etage.

Tornrummet förvandlat till "master bedroom"

Från beskrivningen:

"Våningen disponerar idag två plan samt ett tredje plan med tornrum. Ett plan med representativa sällskapsrum som matsal och salonger i fil med stuckatur och dörröverstycken. Planet omfattar också kök, badrum, sovrum och en elegant hall. Från hallen nås det övre och privata planet med sällskapsrum, sovrumsdel och badrum. Ett tredje våningsplan med ett tornrum som idag är master bedroom. Representativ fastighet anno 1885 ritad av arkitekt Oscar Eriksson"

Tornrummet till den eleganta etagévåningen på Strandvägen 27 i Stockholm. Den nuvarande ägaren har förvandlat rummet till sitt Master Bedroom.
Foto: LEIF BRÄNNSTRLM

Det är en elegant våning och bjuder på ytor utöver det vanliga. I prospektet trycker man på att utsikten i en klass för sig:

"Skjutdörrar från matsalen in till salongen som är ett förtjusande hörnrum med vy över Slottet, Skeppsbron och Gamla stan".

Men det går inte att vinka till kungen på Slottet. Utsikten är skymd. Och ännu värre lär det bli om Nobelhuset blir verklighet där tullhuset från 1876 nu ligger som i så fall måste rivas för att projektet ska kunna bli verklighet.

Våningen "stängd" för visning på Hemnet

När våningen låg ute på bostadssajterna Hemnet och Booli i höstas kunde de 10 000-tals besökarna också nyfiket titta runt rum för rum i den möblerade våningen.

Matilda Adelborg, marknadskoordinator och pressansvarig på bostadsajten Booli.

– Det är ovanligt att det finns interiörbilder på lägenheter i den här prisklassen, ofta är det lite hemliga försäljningar när det handlar om den här typen av extraordinära objekt, sa Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli. 

I dag visas inga detaljer från våningen utan den som vill se insidan måste gå på visning. Men glöm allmän visning. Privat rundtur i våningen är det  som gäller efter föranmälan till mäklaren.

LÄS OCKSÅ: Allt om lyxvåningen på Strandvägen