Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska hushåll tror på fallande bostadspriser

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

De svenska hushållen tror på en svagare utveckling för bostadspriserna i maj jämfört med vad de gjorde föregående månad.

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till –26 i maj jämfört med –20 i april.

– Pandemins ekonomiska konsekvenser fortsätter att fördjupas. Varsel, minskad tillväxt och stigande arbetslöshet har negativa konsekvenser på hushållens syn på hela ekonomin och bostadsmarknaden är inget undantag. Förra månadens nedgång i Boprisindikatorn var den största vi sett en enskild månad och den här månadens siffra stärker ytterligare bilden att sjunkande bostadspriser är att vänta, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Av de tillfrågade tror 21 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 22 procent förra månaden, medan 47 procent tror på fallande priser, jämfört med 42 procent föregående månad.

Fler avser att binda räntan

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 8 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 7 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 0,42 procent, ned jämfört med 0,48 procent föregående månad.

– Det är tydligt att ränteförväntningarna just nu har liten betydelse för hushållens boprisförväntningar. Den här månaden sjunker ränteförväntningarna men vi ser ändå att Boprisindikatorn fortsätter falla. Det är krisens effekter på sysselsättning, inkomster och tillväxt som just nu styr boprisförväntningarna, inte vad man tror om ränteutvecklingen, säger Jens Magnusson vidare.

Annons: