Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk bostadsmarknad bland de hetaste i världen

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Svensk bostadsmarknad, tillsammans med nyzeeländsk och kanadensisk, ser ut att vara bland de mest bubblande i hela världen. 

Detta enligt en sammanställning av indikatorer som Bloomberg Economics gjort.

Faktorer som rekordlåga räntor, kraftiga finanspolitiska stimulanser, ökade besparingar och tro på en återhämtning anses enligt Bloomberg Economics ha varit bidragande. Detta utöver att pandemin generellt har ökat intresset för boende och hemarbetsyta.

– En sammanblandning av ingredienser skickar upp bostadspriser till tidigare icke skådade nivåer världen över, säger ekonomen Niraj Shah i Bloombergs rapport.

”Avgörande test” 

Bland indikatorer som granskas i rapporten finns bland annat bostadspriser i förhållande till hyror respektive inkomster samt rådande pristillväxt. På global nivå har dessa nyckelindikatorer inte pekat på lika stora bubbelvarningar sedan inför finanskrisen 2008, framhåller Bloomberg Economics.

Ekonomen Niraj Shah påpekar dock att bankers krav för att låna ut generellt sett har stärkts sedan finanskriser medan även makrotillsynsåtgärder numera finns på plats. Sådana faktorer kan göra att bostadspriserna kyls av snarare än faller.

– När lånekostnader börjar öka kommer fastighetsmarknader och större åtgärder på plats för att säkra finansiell stabilitet möta ett avgörande test, säger han.