Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Striden om minusräntan – ”Skulle inte hjälpa oss nu”

Stefan Ingves, Riksbankens chef.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Joakim Bornold, Söderberg & Partners.Foto: Söderberg & Partners / Söderberg & Partners

Riksbanken låter miljarderna rulla för att lindra smällen i när coronafrossan härjar.

Men det tydligaste vapnet, en räntesänkning, avvaktar Stefan Ingves med att avfyra. 

Och experterna är oense om en minusränta nu skulle göra någon nytta.

– Det är oklart om det finns någon positiv effekt över huvudtaget, säger Joakim Bornold, analytiker på Söderberg & Partners.

Riksbankens beslut om att låna ut 500 miljarder kronor till bankerna till förmånlig ränta fattades vid ett krismöte i torsdags. Det var en del av pågående räddningsaktionen för att företag inte ska tvingas i konkurs.

Stefan Ingves och hans kolleger vill se till att det finns pengar i systemet så att folk kan köpa saker.

Frågan: Ska Riksbanken sänka räntan?

I går meddelades steg två i aktionen: Riksbanken skyfflar in totalt 300 miljarder kronor för att stödköpa värdepapper under resten av året. 

Det handlar om statsobligationer samt kommun- och bostadsobligationer. Företagsobligationer kan också hamna på Ingves shoppinglista framöver.

Riksbanken griper till de medel man har för att hjälpa näringsliv och samhällsekonomi. Hittills har man dock inte gjort några antydningar om att reporäntan, som ligger på noll, skulle justeras ned på minus för att ytterligare stimulera investeringar och konsumtion.

Experterna är inte helt eniga om hur Riksbanken kommer att göra.

”Behöver sänka räntan”

– Vi bedömer att Riksbanken även kommer att behöva sänka räntan även om det inte är den första åtgärden de tar till, säger Maria Landeborn, sparekonom och senior strateg på Danske Bank.

Orsak?

Dels väntas svensk konjunktur mattas av på grund av alla de åtgärder som sätts in för att begränsa smittspridningen, plus att människor helt ändrar konsumtionsmönster och stannar hemma. 

– Dessutom har både inflationen och inflationsförväntningarna fallit tillbaka den senaste tiden. Det gör att Riksbanken troligtvis kommer att sänka räntan utöver de likviditetsstödjande åtgärderna.

Men Joakim Bornold, analytiker och sparekonom hos finansiella rådgivaren Söderberg & Partners, är inte så säker på att minusränta skulle hjälpa ekonomin just nu.

– Nej, jag tror man drar sig för att sänka räntan igen, minusräntan har många negativa konsekvenser och det är oklart om det finns någon positiv effekt över huvudtaget, säger Bornold och fortsätter:

– Därmed kommer Riksbanken agera på andra sätt för att säkerställa att det här inte leder till en finanskris. Bland annat säkerställa att det finns likviditet till bankerna, stöd köpa värdepapper av olika slag med mera.

Då kan bostadspriserna börja falla stort

För den som trots coronakrisen går i tankarna på att köpa bostad skulle en minusränta vara välkommen om det leder till billigare bolån.

Priserna på bostäder ökade under januari och februari, men nu kan det bli nedgång, åtminstone tills virusspridningen mattats av. Det rapporteras om minskat intresse att gå på visningar av villor och bostadsrätter.

Maria Landeborn tror att prisuppgången på bostäder nu stannar av. Sedan återstår att se om det också blir verklig prisnedgång.

– Det beror på hur långvarigt virusutbrottet blir och hur stora effekter det får på svensk konjunktur. Ju mer oroliga människor blir för att bli arbetslösa och ju mer börsen går ner, desto större blir risken att bostadspriserna sjunker framöver när stora ekonomiska beslut skjuts på framtiden, säger Danske Bank-ekonomen.

 

LÄS MER: Näringstopparna: Så hård blir smällen mot ekonomin 

LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det 

LÄS MER: Experternas tips: Bolag och branscher att investera i nu

Annons: