Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stort ras i försäljningen av bostadsrätter under mars

Försäljningarna av bostadsrätter sjönk i mars.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu börjar coronaviruset sätta sina spår på bostadsmarknaden.

Oron över arbetslöshet gör att fler tvekar och försäljningarna av bostadsrätter sjönk under slutet av mars med 15 procent.

– Coronapandemin har en negativ inverkan på bostadsmarknaden, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I dag släppte Svensk mäklarstatistik siffror över sålda bostäder den senaste månaden. De visar att priserna i princip stått stilla i mars i de flesta regionerna.

Men de två sista veckorna i mars sjönk antalet försäljningar. Det tycks som att coronapandemin satt delar av marknaden på paus.

Framförallt bostadsrätter

– Minskningen syns framför allt på bostadsrätter de senaste två veckorna. De två sista veckorna i mars såldes det 15 procent färre bostadsrätter än motsvarande veckor 2019, uppger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk mäklarstatistik i en kommentar.

Köparna är inte likna sugna att gå på visningar, och i bakhuvudet kan finnas en oro över läget på arbetsmarknaden just nu.

Priserna på bostadsrätter ligger i princip stilla i mars.
Foto: Svensk mäklarstatistik

Utbudet av bostäder till salu har ökat senaste månaden. Fler vill sälja nu om det ekonomiska läget skulle bli mer osäkert framöver, konstaterar Marcus Svanberg på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Coronapandemin har en negativ inverkan på bostadsmarknaden. Det är sannolikt att arbetslösheten ökar och möjligheten att byta bostad minskar. De med små marginaler i boendeekonomin bör planera för hur en ihållande konjunkturnedgång, undantagsregler för amortering och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka det egna hushållet.

Villamarknad släpar efter

Staffan Tell, talesperson för bostadsannonssajten Hemnet, säger till DN att man förväntar sig ett rekordhögt utbud av bostadsrätter på om några veckor. Det kan bli en återgång till köparens marknad då.

– Det är väldigt tydligt att det har skett en stor förändring. Till exempel har prisförväntningarna försvagats väldigt kraftigt. Det är svårt att se att det skulle bero på något annat än just coronakrisen säger Tell till DN.

Nedgången i försäljningar är tydligast på bostadsrättsmarknaden. Den har inte slagit igenom lika mycket på villor.

Villamarknaden brukar släpa efter bostadsrätterna när det blir större förändringar.
Foto: Svensk mäklarstatistik

Enligt Svensk Mäklarstatistik återspeglas nedgången inte på samma sätt för villor ännu, vilket följer ett känt mönster där villamarknaden rör sig med eftersläpning.

Riksbankchefen om bostadsmarknanden