Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilska mot storbankernas miljardvinster på bolån

Håkan Larsson, chefsekonom på Villaägarna.

Bankernas marginaler på bolån uppgick till 1,46 procent i mars.

– Det är oerhörda summor som bankerna tjänar. Ett snittbolån borde komma ner med 40 punkter för att ligga på mer rimliga nivåer, säger Håkan Larsson, chefsekonom på Villaägarna i Expressen TV:s Dina Pengar.

Bankernas marginaler på bolån uppgick till 1,46 procent i mars. I slutet av det förra kvartalet, i december, var bolånemarginalen 1,50 procent.

Det framgår av Finansinspektionens kvartalsvisa publicering över bankernas marginal på bolån.

Bankernas bolånemarginaler fortsätter därmed att minska.

– Omräknat på hela bolånestocken handlar det om 50 miljarder kronor. Det är en våldsam ökning jämfört med för tio år sen, säger Håkan Larsson.

Att bankernas marginaler har minskat sen toppen för drygt ett år sen menar Håkan Larsson beror mycket på utvecklingen på bostadsmarknaden.

– Dels har vi en avkyld bostadsmarknad. Som kund är man lite mer försiktigt och då kan banker inte sätta de räntor de vill fullt ut. Sen har det kommit in en del nya aktörer på marknaden. Även om de är försvinnande små kan kunder jämföra deras räntor med sin egen vilket pressar bankerna.

 
Annons:

”Banker snabba på att haka på”

Finansinspektionen skriver att Riksbankens höjning av reporäntan i december ledde till att bankerna höjde sina utlåningsräntor. De korta räntorna har höjts drygt hälften av räntehöjningen, 14 punkter.

– Jag tycker att det är dags att kolla hur din bank agerat det senaste halvåret. En del banker var väldigt snabba att haka på det här.

Vid det senaste mötet lämnades Riksbanken reporäntan oförändrad men direktionen sköt nästa höjning på framtiden och oroades av svagare inflationssiffror.

– Jag tycker inte man behöver ha panik om man har rörlig ränta i dag. Jag brukar alltid ge rådet att följa inflationsförväntningarna. Givit hur Riksbanken hittills har agerat så tror jag man kan vila på hanen.

– Ta in offerter på både rörliga och fasta räntor. Får man en lägre bunden räntan så tycker jag det är en no-brainer: Ta den.

Annons: