Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbankerna tjänar miljarder på bolånen

Bolånen ger storbankerna enorma vinster.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT
Bankernas bolånemargionaler sett över 15 år. Kurvan visar tydligt att marginalerna – och därmed vinsterna – under perioden för mätningarna aldrig varit på högre nivå än senaste sex månaderna.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Joakim Bornold på Nordnet: ”Det här är absolut goda nyheter för storbankerna. Det visar också att storbankerna fortsätter att ta ut kostnaderna för minusräntorna på privatpersonerna, det vill säga kunderna.”

Bankernas marginal på bolån är fortsatt väldigt hög.

Det visar Finansinspektionens statistik som publicerades på tisdagen.

Svenskarnas stora lån på bostäder kommer att alltså fortsätta pressa upp storbankernas vinster även 2017.

– Det förvånar mig att man ligger kvar på de här rekordnivåerna, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Det räcker med att kolla grafiken ovan i bildspelet för att inse att bankernas marginaler är väldigt generösa.

För bankerna.

I mars 2017 var marginalen för bolån 1,72 procent.

Förra kvartalet (december 2016) var marginalen i stort sett den samma, 1,73 procent. 

– Det här är absolut goda nyheter för storbankerna. Det visar också att storbankerna fortsätter att ta ut kostnaderna för minusräntorna på privatpersonerna, det vill säga kunderna, säger Joakim Bornold på Nordnet.


LÄS MER: Så mycket tjänar bankerna på ditt bolån


Nivåerna är de högsta sedan Finansinspektionen började med mätningarna för 15 år sedan.

Det är alla svenskar med bostadslån som betalar för de här marginalerna, och därmed för bankernas starka resultat.

”Konsumenterna tar kostnaden”

– Konsumenterna får ta kostnaderna för vinsterna, men även för Riksbankens politik för minusräntan, säger Joakim Bornold.

– Bankerna kan inte ta ut den här kostnaden på bolag och företag och därför tar man ut den på privatpersoner.

Dessutom, menar Bornold, visar de enorma marginalerna att det är svårare att pruta på bolånen jämfört med för några år sedan.

– Ingen bank är längre beredd att konkurrera, utan man väljer att unisont att öka marginalerna, säger Bornold. Det som krävs är att någon börjar vilja vinna marknadsandelar igen. Statliga SBAB borde ta på sig det här uppdraget.

Finansinspektionen: ”Historisk nivå”

Sedan 2010 har bankernas marginaler stigit markant.

– De fortsätter ligga på historiskt höga nivåer. En del kan förklaras med att vi ökat kraven på bankerna för att värna den finansiella stabilteten, exempelvis med hårdare kapitalkrav. Men det förklarar inte allt. Bankerna har höjt priserna också, säger Henrik Larsson, analytiker på Finansinspektionen.

Han menar att det finns en konkurrens mellan bankerna, men att den kan bli bättre.

– Det är viktigt att vi har lönsamma banker samtidigt som vi vill värna konsumenternas intressen. Att vid ett möte med banken visa hur bankernas marginaler ser ut kan vara ett verktyg för kunden, snitträntorna ett annat. Då vänder man diskussionen till att det är bankerna som måste förklara sig, säger Henrik Larsson.

Vinsten i fjol: 92 miljarder

De fyra svenska storbankerna – Handelsbanken, Nordea, Swedbank och SEB – gjorde tillsammans en vinst på 92 miljarder kronor för helåret 2016:

• Swedbank: plus 20 miljarder kronor.

• SEB: plus 15 miljarder kronor.

• Nordea: plus 41 miljarder kronor.

• Handelsbanken: plus 16 miljarder kronor.


LÄS MER: Storbankernas vinst 2016: 92 miljarder kronor


Det är främst svenskarnas rekordhöga bolån som är förklaringen till dessa enorma vinster, menar kritiker.

– Medan banker i Tyskland pressas så badar svenska banker i pengar. Det är något fel, har Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarna, tidigare sagt till SVT.

Livets största affär

Finansinspektionen (FI) publicerar bankernas bruttomarginal på bolån varje kvartal som ett led i att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden.

Anledningen är att FI, som är en statlig myndighet, vill ge ökad insyn för det informations- och kunskapsunderläge som många bolånekunder befinner sig i.

Att köpa bostad är många gånger den största affär man gör i livet, ändå präglas den ofta av ett tydligt informationsunderläge för kunden.

FI utredningen presenterar bankernas bruttomarginal, bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad. 

Annons: