Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbanken varnar för fallande bostadspriser

Goldman Sachs ser en risk på 35-40 procent för ett boprisfall på 5 procent eller mer under de kommande två åren i Sverige.

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs varnar för fallande bostadspriser i Sverige.

Sverige och Nya Zeeland är länderna som har störst risk för ett boprisfall, enligt en rapport om tio länder.

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs anser att Sveriges och Nya Zeelands bostadsmarknader löper störst risk för ett prisfall.

Det skriver Bloomberg News och hänvisar till en rapport om bostadsmarknaderna i de så kallade G10-ekonomierna, de tio länder med de mest handlade valutorna.

Goldman ser störst risk på de svenska och nyzeeländska bostadsmarknaderna. Banken ser en risk på 35-40 procent för ett prisfall på 5 procent eller mer under de kommande två åren. 

 

LÄS OCKSÅ: Nya trendbrottet på bostadsmarknaden

 

Banken har jämfört prisnivåerna mellan länderna genom olika mått, förhållandet mellan bostadspriser och hyra, mellan bostadspris och hushållsinkomst och bostadspriser justerat för inflation.

Övervärderade priser

– Med ett snitt av dessa mått ser bostadspriser i Nya Zeeland ut att vara de mest övervärderade följt av Kanada, Sverige, Australien och Norge, skriver banken.

Goldman Sachs pekar samtidigt på att en hög invandring och befolkningstillväxt i både Sverige och Nya Zeeland stödjer byggefterfrågan. Samtidigt skriver banken att Australien, Norge och Kanada ser "överbyggda" ut och pekar på att bostadsbyggandet sker i högre takt än vad demografin efterfrågar.

 

LÄS OCKSÅ: Bostadsmarknaden blir ännu hetare

 

Direkt/Expressen

Annons: