Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbanken varnar för bobubbla i Stockholm

Risken för en bostadsbubbla i Stockholm är stor, menar UBS. Foto: Hasse Holmberg/TT
Vancouver är den stad med högst risk för en bostadsbubbla.Foto: Åserud, Lise/TT

Vancouver är den stad med högst risk för en bostadsbubbla.

Men risken är även hög i London, Sydney, Stockholm, München och Hongkong, enligt finansbolaget UBS.

Ett av världens största finansbolag, UBS, har publicerat sitt Global Real Estate Bubble Index för 2016.

"Sedan 2011 har bostadspriserna i städerna med bubbelrisk stigit med i genomsnitt nära 50 procent. I övriga finanscenter har priserna bara stigit knappt 15 procent. Gapet är inte i proportion med lokal ekonomisk tillväxt och inflationstakt", står det i publikationen.

I mindre omsträckning än de sex ovannämnda städerna pekas bostadsmarknaderna i San Francisco och Amsterdam ut som högt värderade mot långsiktigt medel.

Höga värderingar, till mindre grad, anges för Zürich, Paris, Genève, Tokyo och Frankfurt. Singapore, Boston, New York och Milano pekas ut som rimligt värderade och vidare klassas Chicagos bostadsmarknad som undervärderad, jämfört med historiskt.

Skarp ökning i Stockholm

"Samtliga (undersökta red. anm) europeiska städer är övervärderade, förutom Milano. Skarpast ökning i Europa under de fyra senaste kvartalen uppmättes i Stockholm, följt av München, London och Amsterdam", skriver UBS.

De låga räntorna pekas ut som drivmotor för de överhettade priserna i Europa.

"Som ett resultat har priserna i London, Stockholm, München och Zürich nått nya rekordnivåer inflationsjusterat", skriver UBS i sin årliga rapport.

Annons: