Risken för en bostadsbubbla i Stockholm är stor, menar UBS. Foto: Hasse Holmberg/TTRisken för en bostadsbubbla i Stockholm är stor, menar UBS. Foto: Hasse Holmberg/TT
Risken för en bostadsbubbla i Stockholm är stor, menar UBS.  Foto: Hasse Holmberg/TT
Vancouver är den stad med högst risk för en bostadsbubbla. Foto: Åserud, Lise/TTVancouver är den stad med högst risk för en bostadsbubbla. Foto: Åserud, Lise/TT
Vancouver är den stad med högst risk för en bostadsbubbla. Foto: Åserud, Lise/TT

Storbanken varnar för bobubbla i Stockholm

Publicerad

Vancouver är den stad med högst risk för en bostadsbubbla.

Men risken är även hög i London, Sydney, Stockholm, München och Hongkong, enligt finansbolaget UBS.

Ett av världens största finansbolag, UBS, har publicerat sitt Global Real Estate Bubble Index för 2016.

"Sedan 2011 har bostadspriserna i städerna med bubbelrisk stigit med i genomsnitt nära 50 procent. I övriga finanscenter har priserna bara stigit knappt 15 procent. Gapet är inte i proportion med lokal ekonomisk tillväxt och inflationstakt", står det i publikationen.

I mindre omsträckning än de sex ovannämnda städerna pekas bostadsmarknaderna i San Francisco och Amsterdam ut som högt värderade mot långsiktigt medel.

Höga värderingar, till mindre grad, anges för Zürich, Paris, Genève, Tokyo och Frankfurt. Singapore, Boston, New York och Milano pekas ut som rimligt värderade och vidare klassas Chicagos bostadsmarknad som undervärderad, jämfört med historiskt.

Skarp ökning i Stockholm

"Samtliga (undersökta red. anm) europeiska städer är övervärderade, förutom Milano. Skarpast ökning i Europa under de fyra senaste kvartalen uppmättes i Stockholm, följt av München, London och Amsterdam", skriver UBS.

De låga räntorna pekas ut som drivmotor för de överhettade priserna i Europa.

"Som ett resultat har priserna i London, Stockholm, München och Zürich nått nya rekordnivåer inflationsjusterat", skriver UBS i sin årliga rapport.

Nyhetsbyrån Direkt
Nyhetsbyrån Direkt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen