Foto: ShutterstockFoto: Shutterstock
 Foto: Shutterstock
Commerzbank skriver att bolåneräntorna har slutat sjunka. När de sedan väntas stiga framöver kommer det att öka spänningarna. Foto: ShutterstockCommerzbank skriver att bolåneräntorna har slutat sjunka. När de sedan väntas stiga framöver kommer det att öka spänningarna. Foto: Shutterstock
Commerzbank skriver att bolåneräntorna har slutat sjunka. När de sedan väntas stiga framöver kommer det att öka spänningarna. Foto: Shutterstock

Storbank varnar för tysk bostadsbubbla

Publicerad

Bostadsprisuppgången i Tyskland ser allt mer ut som en bubbla, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

ECB:s mycket expansiva penningpolitik driver utvecklingen, menar Frankfurtbanken.

Commerzbank skriver att bolåneräntorna har slutat sjunka. När de sedan väntas stiga framöver kommer det att öka spänningarna.

"Även om det är svårt att förutsäga när en bubbla kan spricka, finns det åtminstone tecken som tyder på att man bör iaktta försiktighet på medellång sikt", skriver banken.

Commerzbank noterar att de tyska bostadspriserna sedan 2010 har ökat snabbare än hyror, konsumentpriser och inkomster, även om huspriserna fortsatt är klart lägre än de var vid millennieskiftet.

 

LÄS OCKSÅ: Här är de billigaste och dyraste kreditkorten

 

"Den utan tvekan viktigaste drivkraften för prisuppgången är ECB:s expansiva penningpolitik, som inte kommer att förändras inom överskådlig framtid. Men detta bör inte tolkas som att endast en förändring i ECB:s policy (det vill säga högre räntor) skulle minska riskerna i bostadssektorn", skriver Commerzbank.

Liknar situationen vid USA

De pekar på USA, där problemen började 2003, då räntorna slutade sjunka men bostadspriserna fortsatte att stiga, en trend som sedan stärktes 2005 då bostadspriserna fortsatte upp trots att räntorna då började stiga.

Commerzbank ser paralleller till Tyskland, där bostadspriserna fortsatt att stiga trots att bolåneräntorna slutade sjunka i början av 2015, vilket precis som i USA minskat husköpkraften. Enligt Commerzbanks eget index är kostnaderna för att finansiera ett genomsnittligt hus i förhållande till den genomsnittliga inkomsten fortfarande betydligt lägre än under 2009.

"Men eftersom en ytterligare kraftig nedgång i räntorna nu är osannolik, bör den ogynnsamma trenden i köpkraft för bostäder fortsätta om den senaste tidens prisutveckling fortsätter som den har gjort på senare tid", skriver Commerzbank.

Inte samma skuldsättning

De påpekar dock att en positiv faktor i Tyskland, till skillnad från när bubblorna blåstes upp i USA och Spanien, är att skuldsättningen inte ökat på samma sätt och den är fortsatt långt under vad den var under den tyska boprisboomen på 1990-talet.

 

LÄS OCKSÅ: Brexitfrossan goda nyheter för ditt bolån

 

"Bostadsmarknaden i Tyskland borde därför vara mindre känslig för stigande räntor", skriver Commerzbank.

En faktor som skulle öka riskerna från bostadsmarknaden är dock om bostadsinvesteringarna skulle fortsätta att öka snabbt, eftersom det skulle minska bostadsbristen och därmed minska uppåtpressen på bostadspriserna.

Nyhetsbyrån Direkt
Nyhetsbyrån Direkt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen