Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbank varnar för tysk bostadsbubbla

Foto: Shutterstock
Commerzbank skriver att bolåneräntorna har slutat sjunka. När de sedan väntas stiga framöver kommer det att öka spänningarna.Foto: Shutterstock

Bostadsprisuppgången i Tyskland ser allt mer ut som en bubbla, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

ECB:s mycket expansiva penningpolitik driver utvecklingen, menar Frankfurtbanken.

Commerzbank skriver att bolåneräntorna har slutat sjunka. När de sedan väntas stiga framöver kommer det att öka spänningarna.

"Även om det är svårt att förutsäga när en bubbla kan spricka, finns det åtminstone tecken som tyder på att man bör iaktta försiktighet på medellång sikt", skriver banken.

Commerzbank noterar att de tyska bostadspriserna sedan 2010 har ökat snabbare än hyror, konsumentpriser och inkomster, även om huspriserna fortsatt är klart lägre än de var vid millennieskiftet.

 

LÄS OCKSÅ: Här är de billigaste och dyraste kreditkorten

 

"Den utan tvekan viktigaste drivkraften för prisuppgången är ECB:s expansiva penningpolitik, som inte kommer att förändras inom överskådlig framtid. Men detta bör inte tolkas som att endast en förändring i ECB:s policy (det vill säga högre räntor) skulle minska riskerna i bostadssektorn", skriver Commerzbank.

Liknar situationen vid USA

De pekar på USA, där problemen började 2003, då räntorna slutade sjunka men bostadspriserna fortsatte att stiga, en trend som sedan stärktes 2005 då bostadspriserna fortsatte upp trots att räntorna då började stiga.

Commerzbank ser paralleller till Tyskland, där bostadspriserna fortsatt att stiga trots att bolåneräntorna slutade sjunka i början av 2015, vilket precis som i USA minskat husköpkraften. Enligt Commerzbanks eget index är kostnaderna för att finansiera ett genomsnittligt hus i förhållande till den genomsnittliga inkomsten fortfarande betydligt lägre än under 2009.

"Men eftersom en ytterligare kraftig nedgång i räntorna nu är osannolik, bör den ogynnsamma trenden i köpkraft för bostäder fortsätta om den senaste tidens prisutveckling fortsätter som den har gjort på senare tid", skriver Commerzbank.

Inte samma skuldsättning

De påpekar dock att en positiv faktor i Tyskland, till skillnad från när bubblorna blåstes upp i USA och Spanien, är att skuldsättningen inte ökat på samma sätt och den är fortsatt långt under vad den var under den tyska boprisboomen på 1990-talet.

 

LÄS OCKSÅ: Brexitfrossan goda nyheter för ditt bolån

 

"Bostadsmarknaden i Tyskland borde därför vara mindre känslig för stigande räntor", skriver Commerzbank.

En faktor som skulle öka riskerna från bostadsmarknaden är dock om bostadsinvesteringarna skulle fortsätta att öka snabbt, eftersom det skulle minska bostadsbristen och därmed minska uppåtpressen på bostadspriserna.

Annons: