Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försäljning stoppas – allt blir hyresrätter

Så här ska husen se ut – men bostadsrätterna blev hyresrätter.
Köket.
Badrummet.
Walk.in-closet inanför sovrummet.
Vardagsum.

Fastighetsjätten Wallenstam skulle bygga och sälja dyra och lyxiga 90 bostäder.

Nu omvandlas bostäderna till hyresrätter.

– Marknadsläget på bostadsrättsmarknaden i Stockholm är just nu är lite osäkert, säger bolagets vd Hans Wallenstam och signalerar för att fler projekt går åt samma håll.

Fastighetsbolaget Wallenstam omvandlar den första etappen av bostadsrättsprojektet Orangeriet i Solberga söder om Stockholms innerstad till hyresrätter.

Det rör sig om 90 lägenheter som är under byggnation och beräknas vara klara för inflyttning till våren.

– Vi upplever att marknadsläget på bostadsrättsmarknaden i Stockholm just nu är lite osäkert. Vi väljer därför att göra om första etappen av Orangeriet till hyresrätter efter att ha gjort ett marknadstest av projektet där vi noterar att bostadsrättsmarknaden har svalnat av. Tack vare vår kostnadseffektiva nyproduktion och vår finansiella styrka kan bostadsrättsproduktioner ställas om till hyresrätter och bidra positivt till resultatet, säger bolagets vd Hans Wallenstam i en kommentar.

 

LÄS MER: Vägra Stockholm och få 75 000 mer i plånboken 

 

318 lägenheter totalt hos Wallenstam

Totalt sett bygger Wallenstam 318 nya lägenheter i Solberga, som ligger i närheten av ”heta” områdena Telefonplan och Älvsjö.

Badrum i en av de 90 bostäderna.

I slutet av 2015 påbörjades 148 hyreslägenheter som nu är under inflyttning. Under 2016 startades byggnationen av Orangeriets 170 bostadsrättslägenheter, där 90 av dessa nu blir hyresrätter i stället.

Wallenstam kommer att omvandla fler bostadsrättsprojekt till hyresprojekt om den nuvarande nervositeten på bostadsmarknaden består.

Det säger bolagets vd Hans Wallenstam till Nyhetsbyrån Direkt.

– Jag vågar inte uttala mig om den nuvarande nervositeten är tillfällig eller början på något mer varaktigt. Det är för tidigt att säga. Utfallet av försäljningsprocessen av den första etappen av Orangeriet i Solberga var att vi fick förvånansvärt få intressenter, säger han.

Wallenstam: Fler projekt kan omvandlas

Hans Wallenstam påpekar att det för fastighetsbolaget ges ett positivt resultat även från hyresrätter.

– Vi bygger kostnadseffektivt och inte de exklusivaste lägenheterna, så det är ingen större skillnad. Vi kan ställa om rätt lätt och vår huvudsakliga verksamhet är hyresrätter. Sedan har kommuner i vissa fall önskemål om att ett visst antal lägenheter i projekt ska vara bostadsrätter, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Det är framför allt i Stockholm som intresset just nu är ”lite lägre”.

– I samband med att intresset för bostadsrätter blir lägre så tenderar efterfrågan på hyresrätter att öka, säger han och lyfter fram att Wallenstam kan ta ut hyror på uppemot 2.000 kronor per kvadratmeter och år i Älvsjöområdet söder om Stockholm.

Då svalnar intresset

Wallenstam tror att nervositeten som märks på bostadsmarknaden beror på skriverier i medier Stockholms höga bostadspriser.

– Då börjar folk tveka kring om det är rätt läge att köpa en lägenhet och intresset blir svalare", säger han.

Om några månader ska Wallenstam starta försäljning av bostadsrätter i ett nyproduktionsprojekt i Mölndal utanför Göteborg.

– Prisuppgången har varit brantare i Stockholm så det är där reaktionen kommer först. Vi får se hur intresset är för bostadsrätter i Göteborgsområdet. Vid bristande intresse får vi ställa om där också, säger han.

Wallenstam bygger också bostadsrätter i Tyresö i södra Stockholm, i Sundbyberg norr om Stockholm samt även på Vasagatan i centrala Göteborg i nuläget. Lite längre fram i tiden planerar bolaget för bostadsrätter i bland annat Bandhagen, Älta och Gubbängen.

– Försäljningar av bostadsrätter ger oss en engångsvinst medan hyresrätter ger bra förvaltningsresultat över lång tid. Vi är primärt en hyresrättsbyggare, vi tror på den boendeformen och att det finns ett behov av den, säger Hans Wallenstam till Direkt.

LÄS MER: Han grundade Hemnet men fick bara 15 000 för idén 

Mäklarfirman Erik Olsson: ”Säljstart hösten 2017”

Så här skrev den anlitade mäklarfirman Erik Olsson inför säljstarten av Orangeriet:

”Orangeriet Solberga består av 90 genomtänkta hem med hjärta och tydligt koncept signerat Wingårdhs arkitektkontor.

Inför säljstart, planerat till hösten 2017, kommer Du bjudas in till visning av en färdigställd bostad på plats i huset. Ja du läste rätt. Huset har redan börjat byggas och du kommer kunna besöka platsen, huset och projektets typbostäder innan säljstarten. Dessutom är tillträde beräknat redan till våren 2018. Ganska unikt för att vara nyproduktion.

Bostäderna har väl avvägda planlösningar där färger och material är noga utvalt. Här finns inredda walk-in-closets, stora fönsterpartier som ansluter mot golv, en vacker askparkett lagt i speciellt växlande mönster och sobert grått kök med integrerade vitvaror. Majoriteten av bostäderna har balkong eller uteplats. Några med längsgående balkonger och de större bostäderna med två balkonger.”

590 000 i kö för hyresrätter i Stockholm

På Wallenstam menar man nu att man gör en insats inom Stockholms hyresmarknad.

– Behovet av hyresrätter är enormt och fortsatt stigande. Det står cirka 590 000 personer i kö hos Stockholms Bostadsförmedling och cirka 30 000 personer i Wallenstams kö för nyproducerade hyresrätter i Stockholm och Uppsala, säger vice vd Mathias Aronsson, regionchef Stockholm.

Walk-in-closet – snart möjligt även för hyresgäster.
Annons: