Foto: Jonas Ekströmer/TtFoto: Jonas Ekströmer/Tt
 Foto: Jonas Ekströmer/Tt
Foto: Mikael SjöbergFoto: Mikael Sjöberg
 Foto: Mikael Sjöberg

Stefan Ingves krav sänker låntagarna

Publicerad

Sex av tio låntagare i storstäder kommer inte kunna ta de lån som de vill ta.

I alla fall om riksbankschefens Stefan Ingves får bestämma, skriver DN.

På torsdagen skrev riksbankchefen Stefan Ingves en debattartikel på DN. Där skrev han att det inte räcker med ett bindande amorteringskrav för att få ordning på hushållens skuldsättningar utan att han ville se fler åtgärder.

Dels ville han att ränteavdragen ska halveras från dagens 30 procent till 15 procent samt ha ett skuldtak för nya bolånetagare.

"Ytterligare en komponent i ett paket av åtgärder skulle kunna vara att begränsa hur stora lån ett enskilt hushåll får ta i relation till inkomsten, ett så kallat skuldkvotstak. Alternativet kan man, likt Storbritannien och Irland, lägga en begränsning för hur stor andel av bankernas låneportföljer som får bestå av högbelånade hushåll. Man kan även överväga andra åtgärder som till exempel sänkt bolånetak och krav på att hushållen ska ha större buffertar när de beviljas bolån än de har i dag", skrev Stefan Ingves på DN Debatt.

Riksbanken har gjort en beräkning som visar hur förslaget skulle slå ut. Det visar sig att sex av tio nya låntagare i storstäderna inte skulle få ta lån, skriver Dagens Nyheter. Sifforna kommer från en stabilitetsrapport från i somras och i den skriven riksbanken själva att den omedelbara effekten skulle bli att BNP minskar med närmare två procent på kort sikt och att den ”genomsnittliga tillväxten sjunker med 0,5 och 1 procentenheter per år under några år”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen