Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Statistiken: Vi tål inte mer boprishöjningar

Svensk mäklarstatistik visar att svenskarnas kalkyler inte tål mer prishöjningar.Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop
Villapriserna har ökat en smula i Malmö, men står still i både Göteborg och Malmö. Foto: Ylwa Svensson

I december var det status quo både när det gäller villa och bostadsrättspriser.

En av anledningarna är att svenskarnas kalkyler inte tål prishöjningar.

Det skriver Svd, som tagit del av Svensk mäklarstatistiks senaste siffror.

Villapriserna har ökat en smula i Malmö, men står still i både Göteborg och Malmö. När det gäller priserna på bostadsrätter visar decembersiffrorna på oförändrat läge i Stockholm och Malmö - medan de faktiskt gått ner med en procent i Göteborg.

– Det finns övre gränser för hur högt köparna kan gå, för vad deras kalkyler tål och för vad de får lånelöfte till, så priser kan inte nå vilka nivåer som helst, kommenterar Lars–Erik Nykvist, vd vid Fastighetsbyrån, till Svenska dagbladet.

 

LÄS OCKSÅ: Trenden: Nu bromsar priset på bostäder

"Borallyt är över"

Tidningen har tagit del av de senaste siffrorna från Svensk mäklarstatistik. Och nämner bankernas hårdare amorteringskrav , samt de politiska diskussionerna som allt jämt förs kring förändringar på bostadsmarknaden, som anledningar till att priserna stagnerat - eller, som Svenskan skriver, att "borallyt är över".

Sett över det senaste året har priserna i Stockholms innerstad, där det är dyrast i Sverige, varit 16 procent. Svenskan skriver att det ligger i linje med ökningen på riksnivå. Framförallt var det stora höjningar under våren 2015 som ligger till grund för den årssiffran.

– Årssiffrorna för 2015 är starka, men det var särskilt stigande priser under våren, medan det efter sommaren inte har varit starkt stigande priser. Och nu står det still, säger Lars–Erik Nykvist vid Fastighetsbyrån, till Svenskan.

 

LÄS OCKSÅ: Nordea gav superränta på bolån – se de aktuella snitträntorna

Annons: