Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stabil start för hösten på bostadsmarknaden

Claudia Wörmann, SBAB.
Foto: Pressbild / Pressbild

En stabil inledning på hösten men en fortsatt stillastående trend.

Så kan man sammanfatta Valueguards senaste siffror.

– Jag tolkar det som att köpare och säljare närmat sig varandra i uppfattning om marknaden avseende pris och förmedlingstid, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. 

Valueguards prisindex för privatägda bostäder (HXSWE) visar en bred uppgång i augusti men stort i linje med säsongsmönstret

I augusti stiger prisindex på med sammanlagt 1,9 procent och nedskalat på de olika marknaderna såg det ut så här:

Bostadsrättsindex stiger med 1,0 procent.

Villaindex stiger med 2,5 procent för riket.

Prisindex stiger för både bostadsrätter och villor i samtliga tre storstäder.

I Stockholm stiger bostadsrätterna med 1,2 och villorna med 1,4 procent.

I Göteborg stiger bostadsrätterna med 0,1 och villorna med 5,4 procent.

I Malmö stiger bostadsrätterna med 0,5 och villorna med 4,7 procent.


Sett mot bakgrund av säsongsmönster, med ökad aktivitet i augusti, är prisrörelserna att betratra som måttliga, skriver Valueguard.


Trenden är att priserna ligger still

Nytt är att man publicerar prisutvecklingen för bostadsrätter i Stockholm för de två första septemberveckorna, eftersom den här marknaden ofta kan ge en indikation på åt vilket håll resten av riket rör sig.

Här ser vi att priserna är kvar på samma nivå som augusti.

Bedömningen här är att marknaden i stort fortsätter röra sig sidledes utan stora prisuppgångar – nivån från tidigare i år verkar alltså ligga fast.

Ju längre hösten går desto tydligare blir det om det finns ett överutbud av svårsålda bostäder som till slut kommer att dra ned priserna, skriver Valueguard.


”Bostadsmarknaden stabil”

– Man ska komma ihåg att stort fokus låg på valet under augusti. Trots det stod bostadsmarknaden stabil. Andra faktorer påverkar oss mer på bostadsmarknaden än ett förestående val, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. 

Sett till det senaste året är det fortfarande röda siffror vi ser. Det gäller både bostadsrätter och villor, med undantag för i Malmö, där villapriserna stigit med 1 procent det senaste året.  

– Vi har låg arbetslöshet, låg ränta och bostadsbrist, det vägs mot ett stort utbud, amorteringskrav och krav på kontantinsats, säger Claudia Wörmann. 


Annons: