Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparekonomen: Därför binder jag aldrig räntan

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Söderberg...
...intervjuas av Alexander Klaar i Expressen TV:s privatekonomiska magasin.

De som är bra på att förhandla sin boränta belönas rejält.

I februari lyckades de hårdaste förhandlarna pressa räntan under en procent hos en av storbankerna, enligt jämförelsesajten Comboloans månadsmätning.

– Jag tycker själv att det är asjobbigt att gå till banken. Men orkar man det så är det värt det, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners i Expressen TV:s Dina Pengar.

Många räds att försöka omförhandla sitt bolån med banken men för den som lyckas finns det tusenlappar att spara.

– Det är svårt att veta om man har en bra ränta. Man kan inte riktigt jämföra med sin granne eller kompis, säger Joakim Bornold.

Ett bra tips är att gå runt mellan bankerna och försöka spela ut långivarna mot varandra.

– Bolånemarknadens aktörer har inte konkurrerat på väldigt länge vilket gjort det svårt att förhandla.

Efter att Riksbanken höjde räntan för första gången på sju år strax innan jul följde flera långivare efter och höjde. Men nu har flera gjort en helomvändning och sänkt sina listräntor.

– En aktör som är ganska aggressiva just nu är SBAB som erbjuder låga räntor. Digitalt kan man få en individuell offert som man sen kan ta med sig till sin bank och fråga om de kan matcha det, säger Joakim Bornold.

 

 

Alla kan inte förhandla med bankerna

Det är svårt för alla att lyckas med sin förhandling med bankerna. Alla kan inte hoppas på att få ner bolåneräntan.

– Det är så extremt individuellt.

Det beror ofta på vad man har för förutsättningar. Allt beror på vad du har för fastighet som du belånar. Hur högt belånad den här. Hur stor inkomst du har och hur stor förmögenhet du har. Och egentligen hur stor risk banken tar med dig.

Minst en gång per år bör man se över sin ekonomi enligt Joakim Bornold.

– Jag tycker själv att det är asjobbigt att gå till banken. Men orkar man det så är det värt att gå runt till bankerna och förhandla.

– Man kan alltid hota med att lämna och gå till en annan aktör. Man kan också påpeka om det skett förändringar i din ekonomi. Du kan fått en högre lön, ni kan vara två som jobbar eller så har värdet på bostaden ökat. Med andra ord har risken gått ner för banken.

 

”Jobbigt för Riksbanken”

Riksbanken fick negativa besked i veckan när både inflationen för februari kom in långt under Riksbankens prognos och inflationsförväntningar kom ner något.

– Det här är jobbigt för Riksbanken som precis har börjat höja räntan. Man kanske inte når inflationsmålet om man höjer räntan igen, säger Joakim Bornold.

– Även den Europeiska centralbanken brottas med allt svagare ekonomisk statistik. De kommer inte höja ränta i år vilket också gör det svårare för Riksbanken.

Binda eller inte binda räntan – vilka för och nackdelar ser du?

– Att binda räntan är en försäkring som du köper för att kunna sova gott på natten. Känner man att det är viktigt så kan man absolut göra det. Men att försöka tajma och hitta rätt tid att binda är väldigt svårt.

– Om jag tar till min egen ekonomi så binder jag aldrig räntan. Tittar man statistiskt historiskt så är det nästa alltid bättre att ha rörlig räntan, säger Joakim Bornold i Expressen TV:s Dina Pengar.

 

Annons: