Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spara tusenlappar på ditt bostadslån

Alexander Widegren, vd på Lånbyte, en låneförmedlare specialiserad på just bolån.

De senaste årens snabba prisuppgång på bostäder kan mycket väl ha gett dig chans att stoppa in både billån och blancolån i bostadslånet till en klart mycket mer attraktiv ränta. Foto: Amanda Protidou
Så utnyttjar du boprisrallyt för att sänka din månadskostnad. Foto: Emmalisa Pauly
När förhandlade du senast med banken om dina bolån och vad är knepet att få ner kostnaden? "Jag är väldigt dålig på att förhandla med banken. Vi värderade om lägenheten och fick på så sätt bort topplånet. Men räntan ändrades inte för den var samma på topplånet också." Johan Hansson, 34, underwrither, Stockholm Foto: Evelina Carborn Exp
När förhandlade du senast med banken om dina bolån och vad är knepet att få ner kostnaden? ''Vi la om bolånen för två år sedan. Men vi förhandlade inte för vi har rörlig ränta." Kerstin Appleqvist, 45, risk manager, Täby (till vänster) ''Vi la om bolånen för några månader sedan i och med att vi köpte en ny bostad. Då gjorde vi det med hjälp av telefonbanken. De var fantastiska, så det är mitt bästa tips. De gjorde alla kollar och förhandlade fram lånen." Annette Forsberg, 44, risk manager, Stockholm (till höger) Foto: Evelina Carborn Exp
När förhandlade du senast med banken om dina bolån och vad är knepet att få ner kostnaden? ''Mitt bästa tips är att vara bra kund hos banken innan. Då får man bra villkor. De gav oss ett jättebra avtal så vi förhandlade inte." Marie Lindgren, 49, lärare, Södertälje Foto: Evelina Carborn Exp
När förhandlade du senast med banken om dina bolån och vad är knepet att få ner kostnaden? ''Min sambo jobbar på bank så vi har inga val när det gäller vilken bank vi ska ha lånen på. Men då får man personallån. Så mitt tips är att flytta ihop med personen du ska förhandla med om lånen." Jonas Ehne, 34, entreprenör, Stockholm Foto: Evelina Carborn Exp
När förhandlade du senast med banken om dina bolån och vad är knepet att få ner kostnaden? ''Vi för- handlade nog 2012, men det var inte så mycket en förhandling för vi har rörlig ränta." Gamze Kucukgöl, 25, barnskötare, Handen, med sonen Beytu,3 Foto: Evelina Carborn Exp
1 / 8

Sitter du med flera dyra lån utöver bostadslånet? En metod som kan spara många sköna tusenlappar är att utnyttja boprisrallyt, och göra bostadslån av alltihop.

- Vi jämför dig med flera tusen profiler för att hitta din bästa ränta, säger bolåneproffset Alexander Widegren.

EXEMPEL

• Du har en bostadsrätt som du 2012 köpte för 2,2 miljoner, med 200 000 i kontantinsats.

Bolånet ligger på 1 870 000 (max enligt bolånetaket) till 20 punkters rabatt på listräntan 1,97 procent, alltså 1,77 procent.

Resterande 130 000 ligger i ett blancolån till 15 procents ränta.

Du har ett billån på 200 000 kronor till 5 procents ränta.

Sammanlagt betalar du årligen brutto: 33 099 + 19 500 + 10 000 = 62 599 kronor.

Före förhandling: 62 599 kronor

• Bostaden har nu stigit i pris med 30 procent, till 2,86 miljoner kronor i marknadsvärde.

Maximalt bostadslån inom bolånetaket är 2 431 000 kronor, vilket med god marginal rymmer dina totalt 2,2 miljoner kronor i ett enda lån.

Efter förhandling hos en låneförmedlare kan du ganska enkelt komma ned till 1,4 procents ränta, vilket ger en bruttolånekostnad på 30 800 kronor, alltså mindre än hälften än tidigare.

Efter förhandling: 30 800 kronor

Du har säkert sett tv-reklamen. Låneförmedlarna med fantasifulla namn tipsar om att baka ihop alla dina problemkrediter och på så vis komma billigare undan.

Men även om du är långt ifrån en "Lyxfällan"-kandidat är tanken inte helt orimlig.

De senaste årens snabba prisuppgång på bostäder kan nämligen mycket väl ha gett dig chans att stoppa in både billån och blancolån i bostadslånet till en klart mycket mer attraktiv ränta.

En låneförmedlare specialiserad på just bolån är sajten Lånbyte.

Dess vd Alexander Widegren vittnar om att hans snittkunder sparar i snitt 15 600 kronor på årsbasis genom att lägga ihop flera lån till bostadslån.

Han tvekar inte att peka ut fördelarna med att använda en professionell låneförmedlare.

- Ska du göra det här vet du inte om den ränta du får är den bästa just för dig. Vi jämför dig med flera tusen profiler, och vad de har fått, för att hitta din bästa ränta, säger Alexander Widegren till Dina Pengar.

 

LÄS OCKSÅ: Så kan du maxa din levnadsstandard i år

Nya regler sedan 2010

Viktigast att lirka in i det stora banklånet är blancolånen. Sedan 2010 är det bara tillåtet att belåna en bostad till 85 procent av marknadsvärdet, den som saknat 15 procent i kontantinsats har tvingats ta ett lån utan säkerhet, så kallat blanco.

- Blancolånen ligger i snitt på runt 15-16 procent, säger Alexander Widegren.

 

LÄS OCKSÅ: Så snabbsparar du 8480 kronor i januari

"Den magiska gränsen"

Men den som tog ett bostadslån för några år sedan har med lite tur fått se sitt hem öka i värde, vilket sänker belåningsgraden - pantens värde i förhållande till ditt lån.

Alexander Widegren vittnar också om att ett större lån faktiskt kan ge en lägre totalkostnad, då de är mer attraktiva för banken att ha in sin lånestock så länge de har en bra säkerhet.

- Allt under två miljoner är svårt att förhandla. Det är den magiska gränsen.

Lånbyte är ett så kallat konsumentkreditinstitut, vilket innebär att bolaget står under Finansinspektionens tillsyn. Affärsidén är att ta in kunderna, gå igenom samtliga lån och genom att ta in offerter från flera banker se hur man bäst kan baka ihop dem till ett bostadslån. Om kunden gillar erbjudandet tas en fast avgift ut - men först då.

- Det är alltid kunden som bestämmer, och vi tar bara ut vår avgift när lånet är utbetalt, säger Widegren.

 

LÄS OCKSÅ: Så förändras skatten 2016 – så påverkas du

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!