Foto: Christer Wahlgren
 Foto: Christer Wahlgren

Sökbar lista: Så steg villapriserna hos dig

Publicerad

Villapriserna fortsätter att öka. Under fjärde kvartalet förra året steg priserna med 1 procent i landet jämfört med tredje kvartalet.

Räknat på ett år så har priserna gått upp med tio procent.

Det visar Statistiska Centralbyrån, SCB:s senaste statistik över småhuspriserna.

Men marknaden är trögare.

– Det är ganska stiltje på småhusmarknaden, säger Martin Verhage på SCB.

Priskurvan för småhuspriserna tycks vara på väg att plana ut.

SCB:s statistik, som bygger på lagfarterna,

De län som priserna på småhus steg mest var Värmlands och Södermanlands län, där priserna steg med 4 procent. De län där priserna sjönk som mest var Gotlands och Jämtlands län med 7 procent.

I storstadsregionerna Stor-Malmö och Stor-Göteborg steg priserna med 1 respektive 2 procent, medan priserna var oförändrade i Stockholms–regionen.

Priserna steg mest i storstäderna

Fördelat regionalt på län och årsbasis steg priserna i samtliga 21 län. Den högsta prisutveckling var 16 procent, vilket redovisas i både Kronobergs och Södermanlands län. Blygsammast var prisuppgångarna i Västerbottens och Jämtlands län med 3 procent. I storstadsregionerna Stor-Malmö, Stor–Stockholm och Göteborgs–regionen steg priserna mellan 8 och 11 procent.

– Priserna ligger fortfarande stabilt på hög nivå, säger Martin Verhage på Statistiska centralbyråns enhet för byggande, bostäder och fastigheter.

Det genomsnittliga priset för en småhusfastighet i landet uppgick till nästan 2,8 miljoner kronor under fjärde kvartalet 2016.

Kolla din egen kommun

I listan från SCB nedan kan du söka på hur mycket priserna steg i genomsnitt kommun för kommun.

Summarna enges i tusental. Exempel: 2878 är samma som drygt 2,8 miljoner kronor.

Den nedersta siffran visar förändringen i procent.

I listan finns enbart kommuner som är större än 50 000 invånare.

Samtliga kommuner i listan – utom Borlänge – har haft en ökning under 2016.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen