Priserna på bostadsrätter faller... Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLPriserna på bostadsrätter faller... Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Priserna på bostadsrätter faller... Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
...liksom priserna på villor. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL...liksom priserna på villor. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
...liksom priserna på villor. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Snabbaste nedgången sedan finanskrisen 2008

Publicerad

Här är senaste larmsiffrorna för svenska bostadsmarknaden:

Mellan september och oktober sjunker prisindex för privatägda bostäder i Sverige med 3,0 procent.

Nedgången de senaste två månaderna är den snabbaste sedan finanskrisen 2008.

I dag publicerar Valueguard det så kallade HOX-indexet, som mäter utvecklingen för bostadsrätter och villor i Sverige baserat på försäljningsstatistik från Svensk Mäklarstatistik, som publicerades tidigare i dag och som visar en fortsatt prisnedgång på bostadsmarknaden.

Indexet visar svängningar på bostadsmarknaden i de tre storstadsområdena visar bland annat:

Mellan september och oktober sjunker prisindex för privatägda bostäder i Sverige med tre procent.

Bostadsrättsindex går ned med 2,8 procent och villaindex med 3,2 procent.

Sedan augusti har indexet gått ned 4,5 procent.

LÄS MER: Frågor och svar – detta innebär det nya amorteringsförslaget

Alla index faller tre senaste månaderna

Unikt för den här mätningen är att alla Valueguards prisindex faller – inte bara i oktober utan de tre senaste månaderna.

Den största nedgången för bostadsrätter hittar man i Stockholm, och detta gäller även för villapriserna.

I Stockholm är nedgången för bostadsrätter 3,4 procent.

I Göteborg stannar nedgången på 1,2  procent.

I Malmö lägger den sig på minus 2,9 procent.

Även indexet för småhus faller.

För villor är nedgången i Stockholm med 4,0 procent

I Göteborg stannar samma siffra på minus 1,6 procent.

I Malmö ligger den på minus 2,1 procent.

Det innebär att det varit nedgång på samtliga index i tre månader, vilket enligt Valueguard är första gången sedan 2011.

Även tolvmånadersförändringen är nu negativ för bostadsrättsindex i Stockholm, skriver Valueguard i sin rapport.

Man nämner tre nedgångar som särskilt dramatiska under 2000-talet: 2007, 2008 och 2011.

Samtliga dessa år kännetecknades av nedgångar hela vägen till årets slut och sedan en snabb återhämtning efter årsskiftet.

LÄS MER: ”Säljare måste acceptera lägre priser”

Nedgången den snabbaste sedan 2008

Nedgången de senaste två månaderna är den snabbaste sedan finanskrisen 2008, skriver Valueguard. 

– Det förändrade marknadsläget påverkar alla som står i begrepp att byta bostad. En delförklaring till det större utbudet är att det på en marknad där försäljningarna tar längre tid byggs upp förråd av bostäder. Säljare och köpare reagerar olika på dagens marknad. Som säljare är det lätt att ha grannens bostad som referenspunkt och förhoppning, den som såldes till rekordpris och på snabbast tid någonsin i kvarteret. Säljarna är de som sist accepterar nuvarande marknadsläge. Köparna däremot anpassar sig mycket snabbt till en marknad med sjunkande priser, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i en kommentar till statistiken.

Bostadsmarknaderna i storstadsregionerna har i stort sett rört sig uppåt sedan Valueguards mätningar startade. 2007, 2008 och 2011 innebar rejäla utförsbackar. 2017 kan bli fjärde året med liknande kurva.

LÄS MER: Mäklarnas panik – bostäderna reas ut

”Närmsta månaden avgör”

Erik Olsson, vd för mäklarbyrån med samma namn, säger:

– Det fortsatta marknadsklimatet beror mycket på hur stor del av det stora utbudet vi har nu som säljas av innan aktiviteten på bostadsmarknaden avtar före jul. Det avgör om nästa år inleds med ett stort utbud som dämpar marknadspsykologin, eller om det tvärtom är många av de säljare vi har nu som lyckas sälja så de blir köpare efter årsskiftet samtidigt som utbudet blir mindre då. Då svänger marknadspsykologin snabbt om de faktiska faktorerna fortsätter att vara lika gynnsamma som nu.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen