Gå gärna på många visningar – då lär du dig marknaden. Foto: Anders Wiklund/TTGå gärna på många visningar – då lär du dig marknaden. Foto: Anders Wiklund/TT
Gå gärna på många visningar – då lär du dig marknaden. Foto: Anders Wiklund/TT
Det finns mycket att tänka på innan du skriver på ett köpekontrakt. Foto: Christine Olsson/TTDet finns mycket att tänka på innan du skriver på ett köpekontrakt. Foto: Christine Olsson/TT
Det finns mycket att tänka på innan du skriver på ett köpekontrakt.  Foto: Christine Olsson/TT

Smarta knepen för dig som bostadsköpare

Publicerad

Äntligen – du ska köpa dig en bostad!

Men det finns mycket att tänka på innan du slår till.

– Var väldigt noggrann när du undersöker objektet och ta hjälp av en besiktningsman, säger Eva Westberg, chef på Fastighetsmäklarinspektionen.

Allra först – ha lånelöfte från banken. Det kan vara lätt att ryckas med i stridens hetta.

– Skaffa dig en bild av vad olika objekt kostar. Då blir du en duktig köpare. När du hamnar i köpläge, jämför banker och förhandla om räntor, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån i Stockholm.

Gå gärna på många visningar. Då lär du dig marknaden.

– Men du behöver inte springa på 40 visningar. Det kan vara så att du blir förälskad i den första visningen du går på men kanske tvekar eftersom det är första visningen. Kontrollera alla papper, undersök objektet och känn till området, säger Pia-Lotta Svensson.

Gör en besiktning

Ignorera inte din magkänsla vid husvisningar. Säljaren har en allmän skyldighet att beskriva sin bostad men du som köpare har en undersökningsplikt.

– Kontrollera föreningen och dess ekonomi om du ska köpa en bostadsrätt, säger Pia-Lotta Svensson.

Gör en egen besiktning för att upptäckta eventuella brister och renoveringsbehov. Är det ett hus, kontrollera mark, byggnader, elinstallationer, värme, vatten, sanitet, vitvaror som spis och kyl, ventilation, eventuell eldstad och skorsten.

Mäklaren Pia-Lotta Svensson.

– Läs protokollet noggrant. Det brukar stå tydligt vad som inte har ingått i besiktningen och de delarna är det särskilt viktigt att du undersöker själv. Anlita en egen expert om det är något som verkar vara fel. Om det finns synliga tecken på fuktskador eller andra fel så ingår det i köparens undersökningsplikt, säger Eva Westberg.

Bud är inte bindande

Bud är inte bindande förrän köpekontraktet är underskrivet. Handpenning betalas på tio procent av köpesumman.

– Var extra uppmärksam på besiktningsklausuler och andra återgångsvillkor. Det är inte ovanligt att man inte hunnit göra en besiktning när man skriver på köpekontraktet. Då kan man begära en avtalsklausul om att man har rätt att begära återgång av köpet inom en viss tid, säger Eva Westberg.

När du tar lån pantsätter du din bostad som säkerhet. 85 procent av bostadspriset kan du vanligtvis få lån på. Din kontantinsats är normalt 15 procent.

– Säljaren har alltid sista ordet och kan bestämma vem som ska köpa, säger Pia-Lotta Svensson.

Saker att tänka på innan köp

* Var förberedd. Se till att du har fått lånelöfte från banken och att du vet vad du har råd med.

* Var flitig. Gå på många visningar, prata med många olika mäklare. Då lär du dig marknaden. Kolla området du är intresserad av så att du ser prisbilden.

* Var noggrann. Läs besiktningsprotokollet ordentligt och läs vad som inte ingår i besiktningen. Gör en egen besiktning. Var noga och tänk på att det som kan bli kostsamt på ett hus är tak, dränering, el- och uppvärmningssystem. Kontrollera bostadsrättsföreningen och dess ekonomi.

* Ställ frågor. Skillnaden mellan plikt och skyldighet är stor och största ansvaret ligger på köparen. Ta reda på om objektet är radonmätt, det går att ta reda på hos respektive kommun. Fråga kommunen och grannar om det är något på gång i området som kan påverka huset du tittar på.

* Köp inte bostad för att spekulera - köp för att bo. Du ska trivas i ditt hem, och ingen kan säkert säga vad som händer med bostadsmarknaden på sikt. Viktigast vid alla bostadsköp är läget. En tråkig fasad eller omodern insida går alltid att göra något åt, läget däremot går inte att förändra.

Källa: Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån, Eva Westberg, chef på Fastighetsmäklarinspektionen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen