Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Smarta knepen för dig som bostadsköpare

Gå gärna på många visningar – då lär du dig marknaden. Foto: Anders Wiklund/TT
Det finns mycket att tänka på innan du skriver på ett köpekontrakt. Foto: Christine Olsson/TT

Äntligen – du ska köpa dig en bostad!

Men det finns mycket att tänka på innan du slår till.

– Var väldigt noggrann när du undersöker objektet och ta hjälp av en besiktningsman, säger Eva Westberg, chef på Fastighetsmäklarinspektionen.

Så vinner du en budgivning

* Se till att vara tillgänglig, så att mäklaren förstår om du vill lägga bud eller inte. Är du för avvaktande är risken stor att du missar hela affären om säljaren har bråttom att skriva kontrakt.

* Bjud före den publika visningen. Om du vill använda den här strategin gäller det att du är insatt i prisnivån för den typ av bostad som du letar efter. Då kan du agera snabbt.

* Tillmötesgå säljarens önskemål. Du har en bra utgångspunkt om du är flexibel med tillträde. Berätta det för mäklaren när du lägger dina bud.

Källa: Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån.

Allra först – ha lånelöfte från banken. Det kan vara lätt att ryckas med i stridens hetta.

– Skaffa dig en bild av vad olika objekt kostar. Då blir du en duktig köpare. När du hamnar i köpläge, jämför banker och förhandla om räntor, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån i Stockholm.

Gå gärna på många visningar. Då lär du dig marknaden.

– Men du behöver inte springa på 40 visningar. Det kan vara så att du blir förälskad i den första visningen du går på men kanske tvekar eftersom det är första visningen. Kontrollera alla papper, undersök objektet och känn till området, säger Pia-Lotta Svensson.

Gör en besiktning

Ignorera inte din magkänsla vid husvisningar. Säljaren har en allmän skyldighet att beskriva sin bostad men du som köpare har en undersökningsplikt.

– Kontrollera föreningen och dess ekonomi om du ska köpa en bostadsrätt, säger Pia-Lotta Svensson.

Gör en egen besiktning för att upptäckta eventuella brister och renoveringsbehov. Är det ett hus, kontrollera mark, byggnader, elinstallationer, värme, vatten, sanitet, vitvaror som spis och kyl, ventilation, eventuell eldstad och skorsten.

Mäklaren Pia-Lotta Svensson.

– Läs protokollet noggrant. Det brukar stå tydligt vad som inte har ingått i besiktningen och de delarna är det särskilt viktigt att du undersöker själv. Anlita en egen expert om det är något som verkar vara fel. Om det finns synliga tecken på fuktskador eller andra fel så ingår det i köparens undersökningsplikt, säger Eva Westberg.

Bud är inte bindande

Bud är inte bindande förrän köpekontraktet är underskrivet. Handpenning betalas på tio procent av köpesumman.

– Var extra uppmärksam på besiktningsklausuler och andra återgångsvillkor. Det är inte ovanligt att man inte hunnit göra en besiktning när man skriver på köpekontraktet. Då kan man begära en avtalsklausul om att man har rätt att begära återgång av köpet inom en viss tid, säger Eva Westberg.

När du tar lån pantsätter du din bostad som säkerhet. 85 procent av bostadspriset kan du vanligtvis få lån på. Din kontantinsats är normalt 15 procent.

– Säljaren har alltid sista ordet och kan bestämma vem som ska köpa, säger Pia-Lotta Svensson.

Saker att tänka på innan köp

* Var förberedd. Se till att du har fått lånelöfte från banken och att du vet vad du har råd med.

* Var flitig. Gå på många visningar, prata med många olika mäklare. Då lär du dig marknaden. Kolla området du är intresserad av så att du ser prisbilden.

* Var noggrann. Läs besiktningsprotokollet ordentligt och läs vad som inte ingår i besiktningen. Gör en egen besiktning. Var noga och tänk på att det som kan bli kostsamt på ett hus är tak, dränering, el- och uppvärmningssystem. Kontrollera bostadsrättsföreningen och dess ekonomi.

* Ställ frågor. Skillnaden mellan plikt och skyldighet är stor och största ansvaret ligger på köparen. Ta reda på om objektet är radonmätt, det går att ta reda på hos respektive kommun. Fråga kommunen och grannar om det är något på gång i området som kan påverka huset du tittar på.

* Köp inte bostad för att spekulera - köp för att bo. Du ska trivas i ditt hem, och ingen kan säkert säga vad som händer med bostadsmarknaden på sikt. Viktigast vid alla bostadsköp är läget. En tråkig fasad eller omodern insida går alltid att göra något åt, läget däremot går inte att förändra.

Källa: Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån, Eva Westberg, chef på Fastighetsmäklarinspektionen.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!