Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smällen för unga på bostadsmarknaden

Ingela Gabrielsson är oberoende privatekonom på Nordea.Foto: EXPRESSEN TV / EXPRESSEN TV

Det är tufft att vara ung på bostadsmarknaden under pandemin.

Var femte 18–29-åring har fått det svårare att klara sina kostnader, enligt Nordeas boendebarometer.

– Unga är mer sårbara på bostadsmarknaden, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

De yngre bostadsägarna ser lite dystrare på framtiden än andra, enligt bankens undersökning.

Betydligt fler unga tror på stigande räntor under det kommande året, jämfört med medelålders och äldre. Enligt undersökningen har pandemin även har påverkat de ungas förmåga att betala sina boendekostnader – månadsavgift, boränta, amorteringar och driftskostnader.

Var femte av 18-29-åringarna uppger nu att de har fått något svårare eller mycket svårare att betala sina boendekostnader.

”Inte helt etablerade”

– De har ofta köpt sin bostad på en hög prisnivå och är högt belånade. Samtidigt är många inte helt etablerade på arbetsmarknaden som har varit kraftigt ansträngd på grund av coronapandemin, säger Ingela Gabrielsson i en kommentar till undersökningen.

Privatekonomens råd till unga är att försöka spara ihop till en buffert så man kan gardera sig mot oförutsedda utgifter. Det är också viktigt att skaffa sig lite ekonomisk kunskap så man kan planera och fatta bra beslut.

Många unga, framför allt kvinnor, oroar sig för att inte kunna bo kvar i nuvarande bostad om en stor del av hushållets inkomst skulle falla bort, till exempel på grund av arbetslöshet.

I stort råder det dock optimism på bostadsmarknaden enligt den senaste boendebarometern. Priserna på villor och bostadsrätter har stadigt ökat efter nedgången vid coronautbrottet tidigt i våras.

Hälften tar bunden ränta

Nästan vartannat svenskt hushåll tror nu på stigande bostadspriser det kommande året, jämfört med 43 procent i våras. Samtidigt har andelen som tror på stigande bostadsräntor minskat kraftigt till knappt tre av tio.

Riksbankens besked om långvarig nollränta kommer så klart ändra dessa siffror. 

Varannan bostadsägare har valt bunden ränta på sitt bolån, medan drygt 30 procent av de tillfrågade, inte gjort det. De som inte valt bunden ränta anger som skäl att det historiskt sett lönat sig med rörlig ränta, samt att de tror på låga rörliga räntor de kommande åren.

 

TV: Så vände influencern på sin livskris

Annons: