Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här har småhuspriserna stigit mest i Sverige

Västernorrland och Västmanland har den hetaste villamarknaden just nu.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ
Ssmåhuspriserna fortsätter uppåt.Foto: RICKARD NILSSON / EXP

Priserna på småhus stiger.

Det framgår av Statistiska Centralbyrån, SCB:s senaste sammanställning av försäljning av småhus.

Permanenta småhus steg 3 procent under perioden juni till och med augusti jämfört med närmast föregående tremånadersperiod.

Även i jämförelse med motsvarande period förra året steg priserna med 3 procent.

SCB:s officiella fastighetsprisstatistik redovisas efter tidpunkten på köpebrevet, alltså den dag då köparen är ny formell ägare till den köpta fastigheten. Den tidsperiod som förflyter mellan kontraktsskrivning och köpebrev är normalt ungefär 2 månader.

Småhuspriserna på riksnivå steg med nästan 3 procent under tremånadersperioden juni-augusti 2019 jämfört med mars–maj i år. Även jämfört med samma period förra året har huspriserna stigit med 3 procent på riksnivå under juni– augusti.

SMÅHUSFAKTA

Med småhus avses i denna undersökning småhus för permanentboende och omfattar både friliggande en- och tvåbostadshus samt rad- och kedjehus. Statistiken inkluderar även köp av fastigheter upplåtna med tomträtt.

KÄLLA: SCB

Mellan de två senaste tremånadersperioderna redovisas stigande priser i 20 av Sveriges 21 län, framgör av pressmeddelandet från SCB.

Hetaste länen för villorna

Den största prisuppgången på länsnivå redovisas i Västmanlands och Västernorrlands län som visar på 7 procents uppgång, följt av Kalmar län med 6 procent. 

Det enda län där priserna inte steg var Blekinge, där var priserna oförändrade. I Storgöteborg, Storstockholm och Stormalmö steg priserna mellan 1 och 3 procent.

Fördelat regionalt på län och årsbasis steg priserna i 17 län, samtidigt som priserna sjönk i två län. Den högsta prisuppgången på länsnivå redovisas i Västmanlands län med 9 procent, följt av Blekinge län med 7 procent. Sjunkande priser redovisas i Västerbottens och Norrbottens län. Där sjönk priserna med 3 respektive 1 procent. I Storstockholm, Storgöteborg och Stormalmö steg priserna mellan 1 och 6 procent.

Det genomsnittliga priset i landet för ett småhus för permanent boende var drygt 3 miljoner kronor för perioden juni–augusti 2019.

Annons: