Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slipp bli fångad av amorteringskravet

Ett tilläggslån på 200 000 kan medföra utlösa ett amorteringstvång på tusentals kronor i månadenFoto: Tomas Oneborg/Svd/Tt
I maj fattar regeringen beslut om amorteringskravet, som börjar gälla från och med den 1 juni.Foto: Lars Pehrson/Svd/Tt
Har du höga bolån och går i renoveringstankar? Då gäller det att tänka till redan nu. Foto: TT

Finansinspektionens nya amorteringskrav kan bli en kalldusch för dig som planerar att renovera köket eller badrummet.

Ett tilläggslån på 200 000 kan utlösa ett amorteringstvång på tusentals kronor i månaden - alternativet är att ta ett blancolån till hög ränta.

- Det kan vara värt att låna pengarna nu, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert.

Har du höga bolån och går i renoveringstankar? Då gäller det att tänka till redan nu.

I maj fattar regeringen beslut om amorteringskravet, som börjar gälla från och med den 1 juni.

Effekten kan bli kännbar, särskilt för hushåll vars boende i dag är belånat till mellan 50 och 70 procent av marknadsvärdet, skriver DN.

Skulle hushåll med högre belåningsgrad än 50 procent behöva utöka ett befintligt lån, för att till exempel finansiera ett nytt kök eller lägga om taket, kommer de att omfattas om amorteringskravet.

 

LÄS OCKSÅ: Svenskarna lånat i rekordfart

Belånad med 70 procent

Lån högre än 70 procent ska amorteras med 2 procent per år ned till 70-gränsen och därefter med 1 procent per år ned till 50-gränsen, enligt förslaget.

För en person med 3,5 miljoner i lån på en bostad som är belånad till 70 procent skulle ett tilläggslån på 200 000 innebära en amortering per månad på 6 200 kronor under två år och åtta månader förutom räntan på 200 kronor, enligt DN.

Har du fyra miljoner i lån till en bostad värderad till fem miljoner och behöver låna 200 000 får du amortera 7 000 kronor i två och fem månader, enligt DN:s beräkningar.

Alternativet blir att ta blancolån till en ofta mer än dubbelt så höga ränta.

Hård kritik

Finansinspektionens förslag har fått hård kritik av bland annat Bankföreningen, som tagit fram ett motförslag som skulle mildra effekten när det gäller tilläggslån.

Men planerar du att göra en kostsam renovering av köket eller badrummet eller till exempel dränera om huset eller lägga om taket kan du redan nu minska den politiska risken genom att låna pengarna innan någon form av amorteringskrav införs.

Tor Borg, chefsekonom SBAB, betonar att det är viktigt att amortera.

- Om du inte vill amortera och du vet att du skulle behöva låna då är det klart att det kan vara en poäng med att låna nu.

 

LÄS OCKSÅ: Guiden till lånelöftet

 

Annika Creutzer, privatekonomisk expert:

- Inför en lagstiftning om amorteringskrav som vi inte vet om den kommer att omfatta hela lånet kan det vara värt att ta tilläggslånet före den 1 juni, så att man har det lånet till dagens regler, säger hon.

Det kan vara en fördel att själv bestämma om man vill behålla hela eller delar av lånet, hur snabbt man vill amortera det och hur det ska bindas utan att behöva ta ett dyrt blancolån, enligt Annika Creutzer.

- Skulle man sedan inte behöva renovera eller om man lånat för mycket kan man alltid betala tillbaka, säger hon.

Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund, håller med Annika Creutzer.

- Det är helt rätt resonerat. Den ränta man får nu är låg och man slipper framtida amorteringskrav. Alla, kanske till och med Finansinspektionen, förstår att det är helt galet att tilläggslånet ska aktivera hela det befintliga lånet.

- Man borde tänkt rätt från början och satt amorteringskravet på banknivå, säger Jakob Eliasson på Villaägarnas Riksförbund.

 

LÄS OCKSÅ: Det här behöver du veta om amorteringskravet

Agerar utifrån sin situation

Nordeas chefsekonom Annika Winsth utgår att hushållen kommer att agera på det kommande amorteringstvånget utifrån sin egen situation.

- Så sker oavsett vad det är.

- Min bedömning är att hushållen redan i dag amorterar ganska mycket och att vi inte behöver ha högre amorteringskrav.

I DN bemöter Per Håkansson, chefsekonom på Finansinspektionen, Bankföreningens kritik mot tilläggslån kommer att aktivera amorteringskravet och säger att det inte är klart vad myndigheten kommer landa i.

- Det har påpekats att det blir en stark amorteringstakt och vi vet att till exempel att Bankföreningen är kritisk, säger han till tidningen.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons: