Ett tilläggslån på 200 000 kan medföra utlösa ett amorteringstvång på tusentals kronor i månaden Foto: Tomas Oneborg/Svd/TtEtt tilläggslån på 200 000 kan medföra utlösa ett amorteringstvång på tusentals kronor i månaden Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt
Ett tilläggslån på 200 000 kan medföra utlösa ett amorteringstvång på tusentals kronor i månaden Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt
I maj fattar regeringen beslut om amorteringskravet, som börjar gälla från och med den 1 juni. Foto: Lars Pehrson/Svd/TtI maj fattar regeringen beslut om amorteringskravet, som börjar gälla från och med den 1 juni. Foto: Lars Pehrson/Svd/Tt
I maj fattar regeringen beslut om amorteringskravet, som börjar gälla från och med den 1 juni. Foto: Lars Pehrson/Svd/Tt
Har du höga bolån och går i renoveringstankar? Då gäller det att tänka till redan nu. Foto: TTHar du höga bolån och går i renoveringstankar? Då gäller det att tänka till redan nu. Foto: TT
Har du höga bolån och går i renoveringstankar? Då gäller det att tänka till redan nu.  Foto: TT

Slipp bli fångad av amorteringskravet

Publicerad

Finansinspektionens nya amorteringskrav kan bli en kalldusch för dig som planerar att renovera köket eller badrummet.

Ett tilläggslån på 200 000 kan utlösa ett amorteringstvång på tusentals kronor i månaden - alternativet är att ta ett blancolån till hög ränta.

- Det kan vara värt att låna pengarna nu, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert.

Har du höga bolån och går i renoveringstankar? Då gäller det att tänka till redan nu.

I maj fattar regeringen beslut om amorteringskravet, som börjar gälla från och med den 1 juni.

Effekten kan bli kännbar, särskilt för hushåll vars boende i dag är belånat till mellan 50 och 70 procent av marknadsvärdet, skriver DN.

Skulle hushåll med högre belåningsgrad än 50 procent behöva utöka ett befintligt lån, för att till exempel finansiera ett nytt kök eller lägga om taket, kommer de att omfattas om amorteringskravet.

 

LÄS OCKSÅ: Svenskarna lånat i rekordfart

Belånad med 70 procent

Lån högre än 70 procent ska amorteras med 2 procent per år ned till 70-gränsen och därefter med 1 procent per år ned till 50-gränsen, enligt förslaget.

För en person med 3,5 miljoner i lån på en bostad som är belånad till 70 procent skulle ett tilläggslån på 200 000 innebära en amortering per månad på 6 200 kronor under två år och åtta månader förutom räntan på 200 kronor, enligt DN.

Har du fyra miljoner i lån till en bostad värderad till fem miljoner och behöver låna 200 000 får du amortera 7 000 kronor i två och fem månader, enligt DN:s beräkningar.

Alternativet blir att ta blancolån till en ofta mer än dubbelt så höga ränta.

Hård kritik

Finansinspektionens förslag har fått hård kritik av bland annat Bankföreningen, som tagit fram ett motförslag som skulle mildra effekten när det gäller tilläggslån.

Men planerar du att göra en kostsam renovering av köket eller badrummet eller till exempel dränera om huset eller lägga om taket kan du redan nu minska den politiska risken genom att låna pengarna innan någon form av amorteringskrav införs.

Tor Borg, chefsekonom SBAB, betonar att det är viktigt att amortera.

- Om du inte vill amortera och du vet att du skulle behöva låna då är det klart att det kan vara en poäng med att låna nu.

 

LÄS OCKSÅ: Guiden till lånelöftet

 

Annika Creutzer, privatekonomisk expert:

- Inför en lagstiftning om amorteringskrav som vi inte vet om den kommer att omfatta hela lånet kan det vara värt att ta tilläggslånet före den 1 juni, så att man har det lånet till dagens regler, säger hon.

Det kan vara en fördel att själv bestämma om man vill behålla hela eller delar av lånet, hur snabbt man vill amortera det och hur det ska bindas utan att behöva ta ett dyrt blancolån, enligt Annika Creutzer.

- Skulle man sedan inte behöva renovera eller om man lånat för mycket kan man alltid betala tillbaka, säger hon.

Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund, håller med Annika Creutzer.

- Det är helt rätt resonerat. Den ränta man får nu är låg och man slipper framtida amorteringskrav. Alla, kanske till och med Finansinspektionen, förstår att det är helt galet att tilläggslånet ska aktivera hela det befintliga lånet.

- Man borde tänkt rätt från början och satt amorteringskravet på banknivå, säger Jakob Eliasson på Villaägarnas Riksförbund.

 

LÄS OCKSÅ: Det här behöver du veta om amorteringskravet

Agerar utifrån sin situation

Nordeas chefsekonom Annika Winsth utgår att hushållen kommer att agera på det kommande amorteringstvånget utifrån sin egen situation.

- Så sker oavsett vad det är.

- Min bedömning är att hushållen redan i dag amorterar ganska mycket och att vi inte behöver ha högre amorteringskrav.

I DN bemöter Per Håkansson, chefsekonom på Finansinspektionen, Bankföreningens kritik mot tilläggslån kommer att aktivera amorteringskravet och säger att det inte är klart vad myndigheten kommer landa i.

- Det har påpekats att det blir en stark amorteringstakt och vi vet att till exempel att Bankföreningen är kritisk, säger han till tidningen.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen