Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skatteverket jagar fuskare med falska identiteter

Skatteverket har utökat jakten på folk som skenskriver sig. Myndigheten har fått mer pengar till kontrollerna: 2020 med 45 miljoner kronor, 60 miljoner kronor för 2021 samt 50 miljoner kronor för 2022.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bidragsfuskare använder sig bland annat av skenskrivningar för att komma över pengar.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Skatteverket har inlett en utökad jakt på de nya fifflarna: människor med falska identiteter, bidragsfuskare och företag som är rena luftslotten.

Kontrollanterna kan numera också knacka på din dörr för att kontrollera vilka som bor på adressen.

Andra myndigheter slår också larm om fifflet.

– Skenskrivning för att få bostadsbidrag eller underhållsstöd tillhör det som upptäcks, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Jakten gäller fuskare som utnyttjar bristerna i folkbokföringen. Det finns gott om exempel på falska mantalsskivningar kopplade till svart arbetskraft, där par officiellt är skilda men bor ihop och kvitterar ut bidrag och annan mer eller mindre ljusskygg verksamhet där personer lyfter bidrag eller ersättningar på felaktiga grunder.

Kritiken mot bristerna i kontrollen av folkbokföringen har varit omfattande. Men Skatteverket har nu fått mer pengar för att kunna avslöja fuskarna. Myndigheten har utvecklat digitalt intag för underrättelser om felaktig folkbokföring från andra myndigheter för att på så sätt effektivisera arbetet. 

Försvarsministern avslöjad

Den tidigare irakiske försvarsministern Najah al-Shammari blev svensk medborgare 2015 och folkbokfördes i Stockholmsförorten Vårby under namnet Najah al-Adeli.  Men när han lämnade Sverige och blev minister i Bagdad skrev han aldrig ut sig ur Sverige utan behöll sin adress. Hans kvarskrivning i Sverige blev avslöjad när det framgick att han och hans hustru mottagit barn- och bostadsbidrag från svenska myndigheter – samtidigt som al-Shammari tjänstgjorde som försvarsminister i Irak. 

Najah al-Shammari, Iraks tidigare försvarsminister, som avslöjades med att formellt bo kvar i Sverige trots att han lämnat landet. Han är nu åter bosatt i Sverige.
Foto: Hadi Mizban / AP/TT

Läkaren Fazel Fazly, är chef för presidentadministrationen i Afghanistan. För någon vecka sedan avslöjade Aftonbladet att han fortfarande är folkbokförd i Sverige där han också misstänks ha lyft föräldrapenning.

Terroristen Rahkmat Akilov, som med en stulen lastbil dödade fem personer och skadade flera personer på Drottninggatan i Stockholm hade inget riktigt personnummer, utan ett så kallat samordningsnummer kopplat till en adress i Hjulsta i norra Stockholm Stockholm, men bodde i själva verket i Vårberg i södra delen av huvudstaden där han delade lägenhet med flera andra. I Akilovs fall fanns det dock inget brott kring hans bosättning eftersom samordningsnummer är något av ett tillfälligt personnummer utan bosättningskrav.

Tusenstals skenskrivna

Skatteverkets experter bedömer att det rör sig om tusentals personer som är skenskrivna, vissa med falska namn. 

Skatteverket gjorde under förra året cirka 20 000 bosättningskontroller och 267 anmälningar om folkbokföringsbrott i samband med dessa. Närmare tusen underrättelser om misstänkt felaktiga utbetalningar lämnades till andra myndigheter. De första åtta månaderna i år har Skatteverket brottsanmält nästan lika många folkbokföringsbrott som under hela förra året – 257 stycken mot fjolårets siffra 267 fall.

Hur har ni upptäckt de fall som nu har polisanmälts?

– I de flesta fall har vi fått in rättelser från andra myndigheter där man misstänkt någon form av fel eller fusk och vi utreder vidare, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Två vanliga folkbokföringsbrott: 

Skenskrivning för att få bostadsbidrag eller underhållsstöd.

Utnyttja andra personers identiteter.

Kontrollerna har nu utökats och Skattverket slår rekord i polisanmälningar om falska bosättningar. Det framgår av ett pressmeddelande som Skatteverket skickade ut på tisdagsmorgonen.

Ökade resurser

Var femte person som kom från ett annat land och anmälde flyttning till Sverige 2019 fick genom Skatteverkets kontroll avslag på grund av otillräckliga eller felaktiva uppgifter”, skriver myndigheten i sitt pressmeddelande.

– Skatteverket har fått ökade resurser i folkbokföringen. Vi använder dem för att bygga digitala system för att effektivisera riskvärdering och kontroll och vi stärker också resursen för att genomföra kontroller, säger Peter Sävje, avdelningschef för folkbokföringen på Skatteverket.

Kontrollen av folkbokföringen har länge varit eftersatt, men skärptes efter kritik och avslöjanden om bedrägerier och svarta arbeten. Sedan 1 juli 2018 kan personal från Skatteverket göra kontrollbesök i bostaden vid misstänkt fusk. Maxstraffet vid folkbokföringsbrott är två års fängelse.

– Korrekt folkbokföring är viktigt för hela samhället. Att människor får allt mindre fysisk post kan minska incitamenten att anmäla rätt bostadsadress vid ändrade boendeförhållanden. En ny tid ställer nya krav på vår kontroll, både innan vi för in helt nya personer i systemen och vid kontroller av fel och fusk, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. 

Annons: