Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ska en hyresetta verkligen kosta 10 000 i månaden?

Jonas Nygren, förbundschef för Hyresgästföreningen i Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.
Jonas Nygren, förbundschef för Hyresgästföreningen.
Jonas Nygren intervjuas av Alexander Klaar i Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.

I en majoritet av Sveriges kommuner råder fortsatt bostadsbrist.

Speciellt märks det på hyresmarknaden där köerna är långa och hyrorna i nyproduktionen höga.

– Sverige är ju bland de länder i Europa som är sämst på att ha en social bostadspolitik, säger Jonas Nygren, förbundschef för Hyresgästföreningen i Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.

Det är dyrt att bo i hyresrätt.

Inte förvånande är det extra dyrt att bo i nyproducerade lägenheter.

Nya hyresrätterna kan kosta så mycket som 10 000 för ett rum och kök, en trea mer än 14 000 kronor.

På tio år har snitthyrorna för nyproducerade hyresrätter i Stockholm innerstan ökat med över 40 procent.

– Frågan är om bostaden är en rättighet. Det tycker i alla fall FN. Om man nu tycker att bostaden är en rättighet så måste också politiken på alla nivåer ta ansvar för att det finns bostäder. Sverige är ju bland de länder i Europa som är sämst på att ha en social bostadspolitik, säger Jonas Nygren, förbundschef i Hyresgästföreningen.

Regeringens investeringsstöd för att fler byggare ska satsa på billigare hyresrätter har hittills resulterat i drygt 20 000 hyresrätter.

Mer pengar till billigt byggande

I budgeten, som regeringen presenterade under onsdagen, lovades ett upptrappat stöd.

– Investeringsstödet är bra men det räcker inte. Man måste ta större ansvar från politikens håll. De förslag som finns i Januariavtalet räcker inte. Det positiva är att man pratar bostadspolitik. Det vi inte tycker är lika bra är resultatet av diskussioner så här långt.

Hyresgästföreningen vill se högre krav på kommunerna när de fördelar mark, att byggbranschen kommer med mer innovativa förslag på billigt byggande och en översyn av skatter.

– Utmaningen är att vi har ett skattesystem som gynnar det ägda boendet och missgynnar det hyrda. Ett sätt är att ha låg moms på hyran. Då skulle man öka avdragsrätten för fastighetsägaren då skulle de kunna ha lägre kostnader för att äga, driva och förvalta fastigheten.

Ett av förslagen i överenskommelsen mellan regeringspartierna och Centerpartiet och Liberalerna är att göra om hyresregleringen och möjliggöra friare hyressättning.

– Först måste man fundera på vilket problem som ska lösas. Om problemet är att det byggs för dyrt är då lösningen att ta bort det skyddet för hyresgästen så det blir ännu dyrare? En modell med förhandling är det bästa. Det är vi överens med de flesta partier och aktörer på bostadsmarknaden.

En miljon står i kö för hyresrätt

Runt tre miljoner svenskar bor i dag i en hyresrätt. Runt om i landet står en miljon i köerna för att få en.

Men köerna är långa och i de mest attraktiva lägena krävs ett arbetsliv av väntan för att få en hyresrätt. 

– Det är inte rimligt att man spekulerar i kötid. Man ställer sig väldigt ung och med lite tur får man en lägenhet i 50-årsåldern. Vi har lagt fram förslag på en ungdomsgaranti, något som finns i flera kommuner, där ungdomar får en förtur eller mer poäng i kön, säger Jonas Nygren, förbundschef Hyresgästföreningen.

En ny undersökning som YouGov gjort för Danske Bank visar att svenska föräldrar är mest oroliga i Norden över att barnen inte ska lyckas komma in på bostadsmarknaden. I Sverige är var fjärde förälder orolig över hur barnen ska få en egen bostad.

Unga får allt svårare

Stigande priser i kombination med nya, striktare regleringar har gjort det svårare för förstagångsköpare i allmänhet och unga i synnerhet att köpa en bostad, skriver banken i en kommentar.

– Hyresrätten är så väldigt viktigt för att bostadsmarknaden ska fungera. Det är den enda boendeformen som är öppen även för människor som inte har ett stort kapital i grunden, säger Jonas Nygren, förbundschef Hyresgästföreningen i Expressen TV:s Dina Pengar.

Annons: