Hushållen har helt enkelt inte råd att elda på mer, enligt Swedbanks färska Boindex. Foto: Tomas Oneborg/Svd/TtHushållen har helt enkelt inte råd att elda på mer, enligt Swedbanks färska Boindex. Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt
Hushållen har helt enkelt inte råd att elda på mer, enligt Swedbanks färska Boindex. Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt
Den senaste siffran visar att köpkraften för hushåll backat kraftigt. Foto: Henrik Montgomery/TtDen senaste siffran visar att köpkraften för hushåll backat kraftigt. Foto: Henrik Montgomery/Tt
Den senaste siffran visar att köpkraften för hushåll backat kraftigt. Foto: Henrik Montgomery/Tt
Boprisexperten Jan Ihrfelt kallar indexsiffran för ”illavarslande” för marknaden i Stockholm och Göteborg. Foto: Stefan SöderströmBoprisexperten Jan Ihrfelt kallar indexsiffran för ”illavarslande” för marknaden i Stockholm och Göteborg. Foto: Stefan Söderström
Boprisexperten Jan Ihrfelt kallar indexsiffran för ”illavarslande” för marknaden i Stockholm och Göteborg. Foto: Stefan Söderström

Siffran som hotar knäcka boprisrallyt

Publicerad

Det ser riktigt illa ut för det extrema boprisrallyt i Stockholm och Göteborg. Hushållen har helt enkelt inte råd att elda på mer, enligt Swedbanks färska Boindex.

– Det finns inget bränsle för ytterligare prisuppgångar i de här städerna, säger boprisexperten Jan Ihrfelt till Dina Pengar.

Varje kvartal mäter Swedbank hur stora finansiella muskler hushållen har för att ge sig in i den vilda fajten på bostadsmarknaden.

 

LÄS OCKSÅ: Så tuffa är kraven för att köpa en bostad

Brantaste nedgången på fem år

Den senaste siffran visar att köpkraften för hushåll backat kraftigt – det skarpaste fallet på fem år – för de objekt som rusat mest i pris: bostadsrätter i Stockholms stad och Göteborg.

– Det är svårt att få ihop kalkylen helt enkelt med de här priserna. På marginalen borde det här påverka att de som har full belåning får svårt att finansiera köpet, och det borde få effekter på prisbilden också, säger Jan Ihrfelt, analytiker på Swedbank.

En cocktail av förändringar har sänkt köpkraften i förhållande till priserna. Förra vårens räntenedgång har planat ut, och allt fler banker tvingar nu låntagare att betala av enligt det svettiga amorteringskrav som formellt införs i juni.

Men mest av allt påverkar höstens prisrally.

 

LÄS OCKSÅ: Kommunen som är mest klickad på Hemnet

Siffran är "illavarslande"

– Två tredjedelar är prisuppgången, en tredjedel är amorteringarna, säger Jan Ihrfelt.

Han kallar indexsiffran för ”illavarslande” för marknaden i Stockholm och Göteborg.

– Det finns inget bränsle för ytterligare prisuppgångar i de här städerna, säger Jan Ihrfelt.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir du en vinnare i bostadskaoset

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen