SEB:s kunder flyr efter räntehöjningen

Upprörda kunder accepterar inte SEB:s krångliga förklaring till de höjda bolåneräntorna.
Foto: Hasse Holmberg / Tt

SEB:s kunder flyr sedan banken överraskande höjde sina bolåneräntor.

– Telefonerna small till, säger bolånepressaren Alexander Widegren.

På onsdagen – dagen innan Riksbanken meddelade att styrräntan ligger kvar på rekordlåga minus 0,35 procent – höjde SEB sina listräntor på korta bolån med 0,15 procentenheter, 15 räntepunkter.

Listräntan som tidigare varit 2,00 procent ligger nu på 2,15 procent.

Upprörda kunder

Dina Pengar har pratat med flera bolåneförmedlare, sajter som hjälper kunder att spela ut bankerna mot varandra och därigenom pressa räntorna. Bilden är samstämmig, upprörda kunder accepterar inte SEB:s krångliga förklaring.

– SEB-kunder tycker att det är en oskälig höjning, och att banken vill passa på att höja sina marginaler, säger Lars Andersson, vd för Bättre Bolån.

Den Wallenbergkontrollerade banken ändrar beräkningsgrunden för lånen – bankens kostnad för de korta lånen kalkyleras på en sexårig upplåningsperiod i stället för som tidigare fyra år.


LÄS OCKSÅ: Så slår räntebeskedet mot ditt bostadslån

"SEB gömmer sig bakom för svåra resonemang"

– Jag tycker att SEB gömmer sig bakom för svåra ekonomiska resonemang. Det är svårt för kunden att se, det är svårt för kunden att förstå, och personligen tror jag inte heller riktigt att det stämmer, säger Lars Andersson.

Enligt honom går det att ifrågasätta nödvändigheten i höjningen.

– På Bättre Bolån planerar vi inte att höja våra räntor. Vi tycker inte det finns fog för att göra den här justeringen. Marknadsräntorna har gått ned och Riksbanken rör inte reporäntan – ändå så höjer man, säger Lars Andersson.

En detalj i sammanhanget är att SEB:s egen officiella prognos var att Riksbanken skulle sänka reporäntan. Bankens presschef Anna Helsén medgav i samband med höjningen att banken tjänar mer på bolånen.

– Vi har en marginal som har ökat något, sa SEB:s presschef Anna Helsén.


LÄS OCKSÅ: Rekordlågt utbud gör att bopriserna stiger

Enorm ökning av bytarsugna

Sajten Lånbyte har på bara ett och ett halvt dygn fått in dubbelt så stor volym i SEB-bolån som sajten normalt får in på en månad.

– Telefonerna small till, säger Alexander Widegren, vd för Lånbyte.

En stor del av de kunder som hört av sig till Lånbyte har ett SEB-bolån genom sitt fackförbund, med en färdigförhandlad grupprabatt. Avtalet bygger på SEB:s upplåningskostnad, där alltså banken ändrat beräkningsmetod.

Kunder hos Lånbyte redovisar kontakten med SEB som svårbegriplig.

– De förklarade höjningen med svepskäl och ord jag inte förstod, säger en av kunderna.

Alexander Widegren tror att branschen bör vara försiktig.

Det jag tror bankerna glömmer är att det aldrig har varit så lätt att byta bank som i dag. Kunderna kan byta på två röda, säger han.


LÄS OCKSÅ: Checklistan för dig som ska köpa hus