Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SBAB:s tvärvändning – sänker alla bolåneräntor

Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Shutterstock
Foto: Nordnet / Nordnet

SBAB sänker alla sina bolåneräntor.

Det är en tvärvändning från höjningen i december.

Bankens drag ingår i planen att ta allt fler marknadsandelar från storbankerna.

– Det här visar att bolånekriget lever i allra högsta grad, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

I december meddelade Riksbanken att man höjer räntan för första gången på sju år – från minus 0,5 procent till minus 0,25.

Bankerna var snabba att följa efter med sina bolåneräntor. Och allra snabbast var statliga SBAB, som blev första bank att höja sina räntor med kortare bindningstider.


SBAB sänker sina bolåneräntor

Nu tvärvänder banken – och sänker samtliga räntor.

I ett pressmeddelande skriver SBAB:

”Från och med tisdag den 12 februari sänker SBAB listräntorna för bolån med mellan 0,10 och 0,15 procentenheter”.

Den rörliga räntan (3-månader) och listräntan på bolån med bidningstid på ett, tre, fyra, fem, sju och tio år sänks med 0,10 procentenheter. Listräntan för bolån med två års bidningstid sänks med 0,15 procentenheter.

När banken ändrade sina räntor i december höjde man med 0,15 respektive 0,25 procentenheter. Orsaken var ”ökade upplåningskostnader”.

SBAB säger sig vilja driva utvecklingen. Därför sänker banken nu sina bolåneräntor, ”trots att upplåningskostnaderna i stort inte har förändrats”. Banken skriver vidare att man vill fortsätta växa och ta marknadsandelar på bolånemarknaden.


Så säger SBAB:s vd om sänkningen

I pressmeddelandet säger Klas Danielsson, vd på SBAB:

– Vi strävar alltid efter att ha ett så konkurrenskraftigt erbjudande som möjligt för bolån. De räntevillkor vi har ska vara fördelaktiga för såväl befintliga som nya kunder oavsett belåningsgrad.

Efter sänkningen landar listräntan för rörligt lån och lån med ett års bidningstid på 1,64 procent.

Tvåårsräntan ligger på 1,69 och treårsräntan på 1,79 procent. Femårsräntan ligger på 2,09 procent och tioårsräntan på 2,89.


Frida Bratt: ”Det är positivt”

– Det är oerhört positivt att spelare som SBAB och andra lite mindre banker går hårt ut för att ta marknadsandelar från storbankerna.  Det här märktes ibland annat Nordeas rapport för det fjärde kvartalet att bolånekriget verkligen har gett effekt, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet och fortsätter:

– Det är glädjande, särskilt när vi ser att många banker var snabba med att höja sina räntor efter Riksbankens räntehöjning, trots att bankernas finansieringskostnader inte har ändrats i någon hög utsträckning. Det är provocerande att bankerna hävdade att kopplingen till reporäntan är svag när Riksbanken sänkte reporäntan, men sedan hakar på reporäntan upp igen så fort chansen ges. Det är inte alls snyggt.

Annons: