Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SBAB sänker räntorna på sina bundna bostadslån

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Den statliga bolåneaktören SBAB sänker sina bundna bolåneräntor för löptider mellan ett och tio år med mellan 0,10-0,30 procentenheter.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Läge att binda lånen?

– Mitt svar är generellt: nej. Jag tror inte att räntorna kommer att bli så mycket högre under en lång tid, säger Frida Bratt på Nordnet.

SBAB:s upplåningskostnader för längre räntebindningstider har sjunkit, vilket har medfört att bolånemarginalerna för längre löptider har ökat, uppger SBAB.

– Sedan vi senast sänkte bolåneräntorna har det blivit ännu tydligare att marknaden förväntar sig att det låga ränteläget kommer att bestå under lång tid och det påverkar SBAB:s upplåningskostnader. Denna sänkning medför att alla våra listräntor nu ligger under 2 procent, säger SBAB:s vd Klas Danielsson.

Ny lägsta bolåneränta blir 0,99 procent för grönt bolån med högst 60 procent belåningsgrad och energiklass A eller B.

Tremånadersräntan lämnas dock oförändrad.

Av de som tecknade nya bostadslån hos SBAB under september valde 68 procent tre månaders bindningstid.

– I flera fall ligger nu bundna bolåneräntor under de rörliga (3 månaders). Detta är exempelvis fallet efter SBAB:s sänkningar av listpriserna på sina bundna bolåneräntor nu på morgonen. Skälet till det är att marknaden väntar sig lägre räntor framöver, vilket pressar ned marknadsräntorna som påverkar prissättningen på bolån, säger Frida Bratt, privatekonom på Nordnet.

Tipset är trots SBAB-sänkningen av bundna lån att lämna räntorna rörliga.

– Siffror på inflationsförväntningar som kom nu på morgonen var sura, och inflationssiffror som väntas senare i veckan kan bli dödsstöten för Riksbankens planer att höja reporäntan, tillsammans med de stora centralbankernas räntesänkningar. Dessutom ser vi ju kraftig avmattning i industrin. Det är inte uteslutet att Riksbanken höjer – direktionen tycks väldigt gärna vilja göra det och kan för att uppnå detta acceptera en starkare krona – men det är inte vad marknaden tror. Och skulle de lyckas höja en gång så tror jag att det stannar där, säger Frida Bratt.

Annons: