Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säsongsenlig nedgång på villamarknaden i december

”Det här är en jätteviktig fråga som politikerna måste ta tag i.”
Claudia Wörmann är boendeekonom på SBAB.Foto: Pressbild / Pressbild
December var en lugn månad på bostadsmarknaden i Sverige visar statistik från Valueguard.Foto: Mikhaylov Oleg / Colourbox

December var en lugn månad på bostadsmarknaden i Sverige visar statistik från Valueguard.

I till exempel Stockholm gick bostadsrätterna med 0,1 procent medan villorna steg med 0,2 procent.

– December är aldrig någon bra månad att dra för långtgående slutsatser på. Många gör annat än att köpa och sälja bostad, vi firar jul och nyår i stället, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Valueguards statistik rörande vårt boende bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik. Det bearbetas sedan för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad.

Göteborgs och Malmös bostadsrättspriser steg med minsta möjliga – 0,1 procent under december. I Stockholm sjönk däremot priset på bostadsrätter i stället med 0,1 procent.

Villapriserna i riket som helhet sjönk 1,4 procent. Svagt uppåt i Stockholm (0,2), minus i Göteborg (1,8) och minus i Malmö (0,6).

– December är aldrig någon bra månad att dra för långtgående slutsatser på. Många gör annat än att köpa och sälja bostad, vi firar jul och nyår i stället. Min prognos för 2020 är att vi kommer att få se små prisrörelser, ingen större dramatik. Med större skillnad mellan bra och mindre bra bostäder, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.  

Måttliga prisrörelser de senaste tre månaderna 

Sett till de senaste tre månaderna har prisrörelser varit måttliga för både bostadsrätter och småhus – förutom i Stockholm där bostadsrättspriserna stigit med 1,1 procent. 

På tolv månaders sikt har priserna stigit på småhus- och bostadsrätter i riket, och i samtliga regioner med mellan fyra och sex procent.   

 – Nu förväntas räntan bli låg en lång tid framöver, det blir något att hålla i om annat känns osäkert. Ränteläget har stor påverkan på bostadsmarknaden just nu, fortsätter Claudia Wörmann.

Något uppåt första halvan av januari

Valueguard har även undersökt prisutvecklingen på bostadsrättsmarknaden under första halvan av januari i Stockholm och Göteborg. I Stockholm gick priserna upp med en procent och i Göteborg med två procent.

Antalet försäljningar i riket under december 2019 låg på ungefär samma nivå som 2018, och fem procent över nivån för 2017.

Annons: