Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanningen om bankernas ”blygsamma” höjningar

När Riksbanken övergav fem år av minusränta följde låneinstitutens höjningar som brev på posten.

Men hur stora blev räntehöjningarna?

Statistik visar att flera av de stora utlånarna höjde räntorna redan före Riksbankens besked – och därmed i någon mån undgått kritik för branta höjningar.

– Det hela blir missvisande, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Det var den 19 december som en oenig riksbanksstyrelse höjde reporäntan från minus 0,25 till noll. 

Att en räntehöjningsvåg skulle följa uppåt räknade alla med, även om bankernas upplåningskostnader minskade.

– Bankerna är fria att sätta räntor som de vill och förstås har inget formellt fel gjorts. Jag utgår ifrån att bankerna meddelat sina kunder, säger Frida Bratt.

Men flera av höjningarna som kunderna känner av dag gjordes redan före Riksbankens besked.

– Inget konstigt i sig, eftersom upplåningskostnaderna påverkas av marknadsräntorna som redan hade stigit inför den väntade räntehöjningen. Men de höjningar som framför allt SEB och Nordea gjorde innan räntehöjningen har i princip gått under radarn, säger Frida Bratt.

Höjde – före räntehöjningen

Statistik från jämförelsesajten Compricer visar att SEB höjde den rörliga bolåneränta med 0,05 procentenheter den 16 december – tre dagar för Riksbankens höjning. Därmed framstår det som att banken gjort en förhållandevis liten höjning jämfört med exempelvis kollegan Handelsbanken, som slog till med en höjning på 0,25 procentenheter efter Riksbankens besked.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Foto: NORDNET

Men SEB höjde även sin bolåneränta den 4 december, med 0,10 procentenheter.

– Den justeringen gick under radarn för medier. Totalt är SEB:s höjning alltså 15 punkter, och inte fem, säger Frida Bratt.

Nordea höjde med 0,10 procentenheter den 27 december. Inte en särskilt stor höjning, jämfört med andra banker, men Nordea höjde även sin rörliga bolåneränta med 0,10 procentenheter redan den 27 november. Den totala höjningen kring Riksbankens räntebesked är alltså 20 punkter, och inte 10.

Bankerna som höjt sin bolåneränta mest

Handelsbanken: 0,25 procentenheter

Länsförsäkringar: 0,22 procentenheter

Nordea: 0,20 procentenheter (0,10 den 27 november, 0,10 den 27 december)

Skandia: 0,19 procentenheter

SEB: 0,15 procentenheter (0,10 den 4 december, 0,05 den 16 december)

Swedbank: 0,04 procentenheter

Fotnot: Siffrorna anger tremånadersräntan, den så kallat rörliga.

Källa: COMPRICER

– Problemet är att de räntehöjningar som gjordes innan Riksbankens höjning knappt fick någon uppmärksamhet alls, medan de höjningar som gjordes efteråt fick det. Det blir missvisande, säger Frida Bratt.

Rådet: Sätt press på banken

När man har de totala räntehöjningarna framför sig är det lättare att sätta press på sin bank, menar Frida Bratt.

– Höjningar på 20–25 punkter är inte motiverade och bör innebära en stor prutmån. Visst har upplåningskostnaderna ökat, men å andra sidan har livet blivit lättare för bankerna på inlåningssidan. Minusräntan var en kostnad för bankerna som bland annat togs ut som ett påslag på bolåneräntorna. Behovet av det påslaget bör ju allt annat lika minska nu. Ändå passar man på att höja bolåneräntorna, säger Frida Bratt.

Det pågår ett krig om bolånekunder, med uppstickare som utmanar storbankerna.

– Konkurrensen i svenska bolånemarknaden har ökat ytterligare, konstaterade Swedbanks vd Jens Henriksson i samband med kvartalsrapporten i dag.  

Som bolånetagare är det rätt läge att sätta press om man inte accepterar de försämrade villkoren.

– Visa att du är beredd att byta bank. Det finns banker som inte höjt, eftersom de vill plocka marknadsandelar. Kolla på jämförelsesajter vilka som ligger bäst till med sina snitträntor, kontakta dem och ställ sedan din gamla bank mot väggen, säger Frida Bratt.

Bankerna med högst listränta

Handelsbanken: 2,5 procent.

Länsförsäkringar: 2,45 procent.

SEB: 2,40 procent.

Ålandsbanken: 2,35 procent.

Nordea: 2,29 procent.

Skandia: 2,19 procent.

Fotnot: Siffrorna anger listräntan. Snitträntan ligger betydligt lägre, men listräntan ger en fingervisning om nivån man kan förvänta sig.

Källa: COMPRICER

TV: Nästan provocerande att lyssna på Ingves

Annons: